Utförsäkrad - tvingas låna
Kent har vibrationsskador och är helt invalidiserad från armbågarna och ned till fingertopparna. Han kan inte knyta sina skosnören, inte hålla i en hammare, inte sitta vid en dator – fingrarna lyder inte.
Om de gamla sjukförsäkringsreglerna hos försäkringskassan fortfarande hade gällt, skulle förmodligen Kent ha fått förtidspension och även kollektivavtalets AGS-sjukersättning, ända fram till 65 års ålder. Men nu vet ingen hur det blir.
– Jag är jävligt förbannad på försäkringskassan. Jag är utförsäkrad, men försäkringsläkaren vill inte ens träffa mig, säger Kent.
Betalningen upphörde
Den 24 september upphörde utbetalningarna från försäkringskassan då Kent varit sjukskriven i ett år. AGS-pengarna från facket slutade också att trilla in.
Kent har fortfarande kvar sin anställning i det företag där han arbetat i många år och där han även arbetat de senaste åren, med nya anpassade arbetsuppgifter som utprovats i samarbete med Galaxen. Men efter en skada i knät, propp i benet, och ödem, sjukskrevs han på heltid igen.
– Kent är en fantastiskt bra person. Han vill verkligen jobba, säger arbetsgivaren Mats Wetterlundh, ägare till företaget Bröderna Bräder i Göteborg.
– Men han har mycket grava skador. Och enligt läkarna, ja de nervtrådar som sitter kvar i händerna …om han pajar dem kan han ju varken äta eller gå på toa själv …
Positiv inställning
Trots sin funktionsnedsättning är Kent Parnmo inte bitter. Han lovordar sin arbetsgivare och framhåller hur mycket stöd han fått från Galaxen och från Byggnads.
– Charlotte Bejemyr på Byggnads. Hon är fantastisk och har hjälpt mig med det mesta när det gäller min arbetsskada och sjukskrivning. Ni som inte är med i facket vet inte vad ni går miste om, säger han.
Kent har fått sina vibrationsskador klassade som arbetsskada, och därmed får han en halv livränta, alltså halva den inkomst han hade när han jobbade som snickare.
– Men pengarna räcker inte. Jag har ju räkningar som alla andra. Därför har jag blivit tvungen att ta ett banklån på 50 000 kronor för att klara mig, säger han.
Vad säger då LO? Vi frågar LO:s försäkringsexpert Renée Andersson, vad LO gör för att hjälpa de drabbade:
Borde ni på LO inte förhandla fram en ändring av försäkringen, nu när politiska beslut lagt krokben för AFA:s egen sjukförsäkring?
– Vi förhandlar regelbundet med Svenskt Näringsliv om villkoren i försäkringarna. Men Svenskt Näringsliv sätter stopp för större förändringar av AGS. Vi har fått igenom några mindre villkorsförändringar så vi har fått en liten del av överskottet. Men i stort är arbetsgivarna nöjda med den sjukförsäkring vi har, och vill inte göra några ändringar, även om vi är beredda att avstå löneutrymme till det, säger Renée Anderson, försäkringsexpert på LO.