150 tvingas gå: "Ska se vilka pengar som kan räddas"
Byggtemas konkurs berör mängder av arbetare och underentreprenörer i Örebro.
– Det här kommer som en chock för många, säger snickaren Victor Johansson, som själv hittat nytt jobb.
Som Byggnadsarbetaren skrivit tidigare har Byggtema, Örebros största privata byggbolag med 150 anställda, gått i konkurs. Före konkursen lämnade flera underentreprenörer Byggtemas arbetsplatser, eftersom de inte fått betalt. Sammanlagt ska skulderna vara på över 70 miljoner kronor.
Victor Johansson, som under fyra år jobbat som snickare på Byggtema och senast arbetat med att färdigställa vårdboendet Kullängen i Hallsberg, berättar att problemen blev synliga på bygget just före årsskiftet.
– Det var svårt att beställa grejer till bygget, svårt att få in material. Ett tag blev det bättring, sedan blev det problem igen, säger Victor.
Hur gjorde ni då?
– En del material hade vi på plats redan, som kök och fönstersmygar. Då fick vi byta moment och göra vad vi kunde med det vi hade, försöka hålla oss flytande i hopp om att det skulle lösa sig.
Sedan kom nästa problem.
– För ett par veckor sedan började underentreprenörerna försvinna. De packade ihop och drog.
Hur har det känts?
– Det är ju påfrestande. Vi har inte vetat om vi har ett jobb att gå till. Det är känsla som många har haft.
Har du varit orolig?
– Det är klart. Och så får man inte veta någonting. Det har tärt på folk, att de inte fått veta något.
Jag har nästan gått och väntat på det beskedet, eftersom det inte har sett jätteljust ut
Hur reagerade du när det till slut blev konkurs?
– Jag blev inte jätteförvånad, tyvärr. Jag har nästan gått och väntat på det beskedet, eftersom det inte har sett jätteljust ut.
Victor berättar att han själv har gjort klart med en ny arbetsgivare, men att flera kollegor inte har något nytt jobb ännu.
– Någonstans innerst inne hade man hoppats att det skulle lösa sig, eftersom jag har jobbat här i fyra år och trivs med kollegorna, säger han.
Victor Johansson tillägger att konkursen kommer att drabba ”fruktansvärt många”, eftersom så många underentreprenörer står utan pengar. Ann-Katrin Hedgren, ordförande för Byggnads i Örebro och Värmland, är inne på samma linje.
– Det är klart att vi är oroliga. Det som gäller nu är lönerna för Byggtemas medlemmar. Sedan har vi underentreprenörer också. Hur många som är drabbade där kan vi ju inte säga.
– Vi ska se vilka pengar som kan räddas, det är vad det handlar om just nu. De anställda fick sin lön den här månaden, vilket är bra. Då behöver vi inte titta så mycket bakåt, utan mer framåt när det gäller uppsägningstiden, säger Ann-Katrin Hedgren.
För uppsägningarna gäller LAS-reglerna enligt Byggavtalet. Det innebär till exempel att en anställd som sammanlagt jobbat mellan fyra och sex år på Byggtema ska ha rätt till tre månaders uppsägningstid. En anställd som jobbat mellan två och fyra år har rätt till två månaders uppsägningstid. Den som har varit anställd kortare än så är garanterad en månads uppsägning.
Byggnadsarbetaren har försökt nå Byggtema.