150 anmälda för rot-fiffel
Byggnadsarbetaren skrev i går om att nio personer åtalas i Stockholms tingsrätt i en härva där fem av dem misstänks för att ha fuskat till sig 2,3 miljoner kronor i rot-avdrag. De ska helt enkelt ha ansökt om pengar för påhittade uppdrag hemma hos människor som i själva verket aldrig haft med företaget att göra. Enligt Skatteverkets misstankar är de inte ensamma om att ha idéer av liknande slag.
– Ungefär 150 företag är brottsanmälda, säger Bengt Hansson på Skatteverket i Västervik där ansökningarna om rot-avdrag hanteras.
Anmälningarna gäller alltså företag som på olika sätt ska ha fuskat sig till rot-avdrag från Skatteverket.
Stal ”kundernas” post
Bengt Hansson kan inte säga vilket belopp det sammantaget gäller. Men klart är att det finns fler fall där svindel i miljonklassen misstänks, en man i Kronoberg har anmälts för att ha lurat till sig 1,2 miljoner kronor.
De 150 anmälningarna har gjorts sedan den första juli 2009 då det nuvarande systemet för rot-avdraget infördes. Det innebär att företaget får avdraget utbetalt efter att kunden betalat den del av fakturan som inte påverkas av avdraget. När ett bidrag beviljats skickar Skatteverket ett meddelande till både företaget och kunden. Enligt Bengt Hansson upptäcks många fall av misstänkt fiffel då, när kunden inte känns vid att hon eller han skulle ha köpt något rotarbete av företaget i fråga. Men i det fall som nu ska prövas i Stockholms tingsrätt ska de misstänkta ha stulit Skatteverkets meddelanden ur sina påstådda kunders brevlådor.
Skärpta rutiner
Bengt Hansson säger att endast någon enstaka av anmälningarna än så länge har nått så långt som till rättslig prövning. Han konstaterar också att Skatteverkets rutiner har skärpts sedan sommaren 2009, att fler fall av fusk nu upptäcks innan pengar betalats ut.
13,1 miljarder i avdrag totalt
Överlag ökar intresset för rot-avdraget, enligt Skatteverket. Under förra året betalades ungefär 13,1 miljarder ut. Under året utförde 62 975 företag rot-arbeten åt drygt 870 000 personer.