120 nya inspektörer på arbetsmiljöverket
Myndigheten får därmed ett 25 procentigt tillskott av inspektörer och ökar sin styrka med en fjärdedel jämfört med den nuvarande kapaciteten.
Satsningen innebär att arbetsgivare med dåliga arbetsmiljöer får passa sig extra noga i framtiden. Inte minst gäller det i byggbranschen som fokuseras extra på grund av sin speciella situation.
– Ökningen av antalet inspektörer kommer förstås att ge en rejäl förstärkning och få stor återverkan på vår verksamhet, säger Bernt Nilsson, chef för arbetsmiljöinspektionen.
Stockholm och storstadsområdena får extra många inspektörer, liksom Örebro. I övrigt blir de nya inspektörerna utplacerade jämnt över landet. De ska klara av att inspektera alla områden, men i första hand psykosociala frågor, ergonomi, arbetsorganisation och stress. Man har också gått in för att värna den fortsatta tekniska kompetensen hos yrkesinspektörerna.
– Vi satsar också extra på bygginspektionen eftersom byggsidan är så speciell. De andra branscherna finns ju alltid där de finns, men byggsidan är ju så rörlig, där går allting snabbt, berättar Bernt Nilsson.
Problemen med stress och dåliga arbetsorganisationer är ingenting som bara kännetecknar de så kallade nya branscherna. De problemen finns i lika hög utsträckning på byggarbetsplatserna. Samtidigt finns där de gamla arbetsmiljöproblemen med buller, belastningsskador och olycksfall.
Av de nya 120 inspektörerna som nu är aktuella i utbildningen är hela 77 procent kvinnor.
Arbetsmiljöinspektionen har en obligatorisk inspektörsutbildning som berör olika arbetsmiljöområden, buller, ergonomi etc. Dessutom handlar ett stort avsnitt om hur man inspekterar och ett annat om förvaltningsrätt. Alla nya inspektörer är redan anställda på sina respektive distrikt.
Arbetsmiljöinspektionen har fått 70 miljoner kronor extra av regeringen för att satsa på just arbetsmiljön och utbildningen av de nya arbetsmiljöinspektörerna till en kostnad av åtta miljoner är en del av den satsningen.