12 byggföretag polisanmälda: ”Att det var så här illa...”
Byggmarknadskommissionen polisanmälde igår 12 utländska byggbolag. Orsaken är misstänkta brott mot skattelagstiftningen. Ordförande Stefan Attefall blev, trots sin misstanke, förvånad över omfattningen.
Polisanmälningarna är ett resultat av en rapport som Byggmarknadskommissionen presenterade igår. I rapporten har kommissionen granskat byggbolag från Östeuropa; 22 estniska, 17 lettiska, 29 polska, 6 slovakiska och 4 tjeckiska företag.
Resultatet visar att fusket är omfattande. Bland annat fann man misstänkta skatte- och arbetsmiljöbrott, men även flera fall där byggnadsarbetare fått felaktiga löner utbetalda.
– Jag anade att det skulle se illa ut. Men att få det svart på vitt att det var så här illa, med så många fel och brister, var ändå förvånande. Och jag hoppas att rapporten är en ögonöppnare för de som tvivlat på problemets karaktär. säger Stefan Attefall, ordförande för Byggmarknadskommissionen.
Varför polisanmälde ni?
– Vi hittade grava indikationer på misstankar om brott mot svensk skattelagstiftning.
Polisanmälan mot de här företagen gjordes under gårdagen. Stefan Attefall vill inte berätta om vilka bolag det handlar om.
– Vi har valt att inte gå ut med det offentligt eftersom det fortfarande handlar om misstankar, men polisen har fått allt underlag så de kan nu göra en utredning. Nu får rättssystemet bearbeta informationen.
Kommissionen har även ”pingat” på annat håll:
- Den har skickat en lista på 35 företag till Arbetsmiljöverket då det finns misstankar om arbetsmiljöbrott.
- Sänt ännu en lista med 20 byggbolag till Byggnads och Byggföretagen. I granskningen ingick 30 byggbolag som har kollektivavtal. Hälften av dem betalade ut för låg lön enligt avtalet.
– Där handlar det enligt våra bedömningar om grova överträdelser när det gäller kollektivavtalet. Och undersökningen som helhet visar att det inte är någon bättre ordning på de företag som har kollektivavtal jämfört med de som inte har. Det finns heller ingen skillnad mellan små och stora byggföretag, det är samma brister överallt, säger Stefan Attefall.
Det framkommer även att det finns stora problem när det gäller ID06-korten bland företagen som har kollektivavtal. För nästan hälften av dem stämde inte antal ID06-kort mot antalet personer i utstationeringsregistret.
Granskningen är gjord med en urvalsprocess som enligt Stefan Attefall ger en bra bild över hur det ser ut på hela marknaden.
– Det finns ungefär 1 000 byggföretag i landet från de här sex olika länderna. Och tack vara att vi använt en vedertagen urvalsprocess kan vi säga att 800 av de här 1 000 bolagen inte följer spelreglerna i byggbranschen. De bryter antingen mot någon lag eller mot något avtal som leder till en oschyst konkurrens.
Vem har ansvaret för att ta på sig ledartröjan för att städa upp i branschen?
– Det är allas ansvar och det har inte riktigt fastnat överallt. Problemet är att när en rycker i en tåt och ingen annan rycker samtidigt så funkar det inte. Det här är ett så komplext problem så alla måste vara på bollen – politiken, myndigheterna, parterna, enskilda företag och upphandlare. Sedan tycker jag att det pågår en rörelse idag som jag ändå känner mig hoppfull inför. Det finns en ökad medvetenhet och insikt, men det krävs att alla jobbar tillsammans och där är vi inte riktigt.
Vad kan den enskilde byggnadsarbetaren göra för att hjälpa till?
– Det handlar om att vara uppmärksam och rapportera om det är något som inte riktig verkar vara som det ska.