info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

100 byggnadsarbetare: ”Det här är viktigaste frågan i valet”

Vi frågade hundra byggnadsarbetare över hela landet: Vilken är den viktigaste frågan för dig i riksdagsvalet den 11 september? Varsågod – här är 100 svar!

Cory Bartholomew, 52, snickare, Östersund:
”Fördelningspolitiken. Det handlar om hur vi använder våra gemensamma skatter. Jag tycker att det är för mycket skattesänkningar för dem som har råd att bidra till det gemensamma och för lite pengar som går till skola och vård.”

Anders Lövasgård, 42, plåtslagare, Järsvö:
”Rovdjurspolitiken. Den påverkar oss som bor på landsbygden rejält. Rovdjursstammen måste minskas. Vi har haft mycket varg på våra marker. Bland annat har vargen tagit vår katt.”

Niklas Edstrand, 56, murare, Malmö:
”Pensionsfrågan är den viktigaste frågan. För det är många som inte får vad de förtjänar efter att ha jobbat i många år och så blir det torftigt när man går i pension.”

Andreas Östling, 48, snickare, Varberg:
”Att lagen om anställningsskydd inte luckras upp mer. De försämringar som gjorts är allvarliga. Det är viktigt att man har ett skydd så att folk inte kan väljas bort lätt. Ett försämrat anställningsskydd kan leda till att många inte vågar säga ifrån om faror i arbetsmiljön.”

Emil Wilke, 33, håltagare, Växjö:
”Jag ska rösta blankt. Jag är less på valfrågor, litar inte på politiker och vallöften. Jag har sett hur illa de mest utsatta blir behandlade i vårt samhälle, arbetslösa, utslagna. Jag gick själv in i väggen, man fick ingen hjälp av våra myndigheter.”

Jörgen Johansson, 54, ventilationsmontör, Furuby:
”Vård och omsorg. Jag tycker att man ska känna sig trygg, att det finns en bra vård och omsorg oavsett om man blir sjuk som ung eller behöver vård som gammal. Vården måste vara jämlik, lika för alla. Jag är emot vinster i välfärden, både i vården och skolan.”

Jeff Sörensen, 30, plåtslagare, Kungälv:
”Vård är den viktigaste frågan för mig. Visst har vi bra vård här i Sverige, men man får bara riktigt bra vård om man är svårt sjuk eller döende mer eller mindre. Men om du inte är det tar det tid att få bra vård.”

Jens Wallgren, 37, snickare, Själevad:
”Skulle säga vården. Alla kommer att behöva få hjälp av vården ibland. Tror att lönerna måste upp. Om vi inte får fler att jobba inom vården kommer det bli problem. En sak man kan göra är att komma bort från det här med stafettläkare och i stället få till fasta tjänster.”

Mats Lundqvist, 35, rörmokare, Örnsköldsvik:
”Vinster i välfärden. Det gäller både för verksamheter, på skolor och inom vården. Jag tycker det här med vinsterna förstör väldigt mycket. Och när det gäller vården så tycker jag att det ska skötas av staten så att det blir mer lika vård över hela landet.”

Shanti Jörnborn, 19, träarbetarlärling, Jönköping:
”Det är en svår fråga men välfärden skulle jag säga. Det har brustit mycket nu har man sett både under pandemin och med vårdköer och olika privata skolor som har varit i blåsväder.”

Sebastian Ritzén, 38, snickare, Hjo:
”Att få en mer rättvis fördelningspolitik. Ränteavdrag och ISK-skatter gör det mer gynnsamt att vara miljardär här än i USA. De rikaste bör beskattas mer. Det är också en allvarlig snedfördelning i resurser mellan storstäder och mindre städer samt landsbygd.”

Stefan Bergstrand, 54, vvs-montör, Eslöv:
”En av de viktigaste frågorna är integrationen. Det är så mycket utanförskap, att invandrare inte kommer in i samhället. Det är viktigt att satsa så att de får den hjälp de behöver för att integreras, genom skola och arbete. Vården är en annan viktig valfråga.”

Joakim Freijd, 39, snickare, Björköby, Vetlanda:
”Man borde satsa mer på att integrera flyktingar och andra nyanlända. Där kan alla vi medborgare och exempelvis samhällsföreningar vara delaktiga. Det är viktigt att nyanlända får möjlighet till gemenskap och arbete, så att de känner en meningsfullhet.”

Ida Karlsson, 35, plattsättare, Töreboda:
”Att få bukt med kriminalitet i samhället, som arbetslivskriminaliteten, gängkriminalitet med mera. Det förstör så mycket för samhället och människor. Jag tycker att det behövs fler poliser men framför allt att de som bryter mot lagen ska få hårdare straff.”

Ronnie Horn, 49, snickare, Kalmar:
”Pensionen är viktigaste valfrågan. Det är alldeles för hög pensionsålder. Jag måste jobba till 68 år men det fungerar inte i ett så utsatt arbete. Pensionsåldern måste sänkas för oss med fysiska arbeten, som exempelvis byggnadsarbetare och vårdpersonal.”

Stensättarna Andreas Andersson och Johnny Vartanian. Foto: Artur Nordfors Kowalski

Man ska inte privatisera vård och skola

Andreas Andersson, 39, stensättare, Bromma:
–  Ekonomin och skatterna. För den påverkar ju min egen privata ekonomi också. Sänk skatten! Jag vill ha lägre skatt för mig, så att jag får mer pengar kvar i slutet av månaden.

Johnny Vartanian, 37, stensättare, Vårberg:
– Att man inte ska privatisera vård och skola. Företag ska inte tjäna pengar på sådant. Staten ska fördela pengarna bättre där, i stället för att folk ska sitta och plocka ut pengar. Så att man får tre skolpennor i stället för en, fem bandage i stället för ett.

Mats Sundqvist, 59, mattläggare, Kalix:
”Vården är viktigast. Politikerna måste se till att personalen får högre löner och en bättre arbetsmiljö. Jag blev själv opererad under pandemin och såg då hur hårt de sliter. Sedan borde sjukvården vara statlig i stället för att ligga på regionerna.”

Rasmus Jensen, 34, markanläggare, Norsborg:
”Invandrings- och migrationspolitiken. Den ställer till det ganska mycket för Sverige när vi ska vara alldeles för snälla mot allt och alla. Vi behöver först bygga bostäder till alla som kommit hit, för fattigdom bygger kriminalitet.”

Christoffer Björkman, 43, grävmaskinist, Solna:
”Ekonomin. Med tanke på rådande inflation och liknande är det något vi verkligen måste ta tag i. Jag får ju mindre och mindre kvar i plånboken. Och jag vill ha sänkta bränslepriser.”

Sofie Törnblom, 32, snickare, Smedjebacken:
”Inbetalningarna till pensionssystemet borde höjas så att vi får lite mer att leva på jämfört med i dag. Sedan är det tufft för alla inom LO som har arbeten som sliter hårt på kroppen. Det vore bra om vi kunde gå i pension lite tidigare utan att förlora på det.”

Gustav Sköld, 44, rörmokare, Kalix:
”Generellt välfärden och då tänker jag närmast på vården och skolan. Här uppe i Norrbotten är det stora brister när det gäller vården. Det är i princip kaos, vi har knappt någon sjukvård. Därför behövs det mer pengar så att det blir bättre.”

Kristian Gustafsson, 41, betongarbetare, Köping:
”Bensinpriset är väldigt högt. Jag pendlar till Eskilstuna från Köping varje dag. Det är fem mil, enkel resa. Även min sambo pendlar, så det blir stora utgifter. Det blir bara värre och värre för varje dag.”

Pontus Fundberg, 19, snickare, Eskilstuna:
”Kriminalitet och gängvåld. Vi har mycket skottlossningar och gängvåld i Eskilstuna. Man känner sig inte trygg om man är på stan. Jag håller mig borta från områden som är otrygga.”

Kalle Lundmark, 30, ställningsmontör, Luleå:
”Att allt blivit så väldigt mycket dyrare. Märker det när jag handlar mat och drivmedel. Det är svårt att få pengarna att räcka till när min sambo är föräldraledig och jag tycker inte att lönerna har hängt med i utvecklingen.”

Jonny Wiklund, 57, grävmaskinist, Bollnäs:
”Välfärden. Den får inte nermonteras och jag är inte så förtjust i att det privatiseras så mycket. Tycker det är svårt att rangordna vad som är viktigast. Även kriminaliteten måste ses över. Det är något vi måste få ordning på.”

Stefan Gustavsson, 58, snickare, Gävle:
”Arbetsmarknaden och då menar jag allt som har med jobben att göra. Vår bransch är mycket upp och ner. Jag vill ha mer stabilitet när det gäller arbetstillfällen. Sedan allt annat på jobbet som situationen för lärlingar och arbetsmiljön.”

Sebastian Svahn, 30, vvs-montör, Malmö:
– Kriminaliteten i arbetslivet och att stoppa det i byggbranschen. Jag har stött på en del i branschen som inte kan språket som inte är organiserade i facket och det blir ett problem för alla.”

Elina Peimer, 38, plattsättare, Västerås:
– Allt blir dyrare, exempelvis mat och hyra. Lönerna hänger inte med. Det är problematiskt för ensamstående föräldrar och äldre har svårt att få ekonomin att gå ihop. Även mer resurser till vård och omsorg.”

Johanna Galvez, 24, snickare, Göteborg:
”Vart skattepengarna går till. Både för skolans skull och för de äldre och sjukvården. Det är ändå de äldre som har byggt upp Sverige och att de ska ha det så illa som de har i dag det tycker jag inte att de förtjänar.”

Johan Oja, 41, golvläggare, Gällivare:
”Det höga skattetrycket. Vi har alldeles för höga skatter. Det märks speciellt nu med tanke på hur priserna ökar och då ökar även skatten. De måste sänkas. Jag tänker främst på skatterna för bränsle och el.”

Marcus Olsson, 33, snickare, Bollnäs:
”Välfärden som skola och vård. Tycker den borde ses över och lyftas upp då den inte fungerar bra nu. De som jobbar där borde få bättre betalt. En åtgärd som jag tror skulle lyfta hela sektorn och i förlängningen ge ett bättre resultat för alla i samhället.”

Benjamin Lindgren, 26, snickare, Piteå:
”Jag skulle säga ekonomin och tänker då främst på det här med inflationen och att räntorna stiger. Allt har blivit dyrare. Därför är det viktigt att det styrs upp så att alla klarar av att leva till rimliga kostnader.”

Anders Norgren, 58, murare, Bålsta:
”Att gå tidigare i pension vore fint. 62 år skulle vara lämpligt. När man har ett fysiskt arbete som byggnadsarbetare blir man sliten. Just nu har jag ont i ryggen och artros i tårna. Pensionen är en viktig valfråga att kämpa för.”

Vvs-montörerna Elias Gustafsson och Joel Lindh tycker att bränslepriserna är för höga. Foto: Margite Fransson

Elias Gustafsson, 20, vvs-montör, Växjö:
–Att minska skatterna på bensin och diesel. Om man jämför med resersättningen ökar priserna mycket mer. Detta skapar en kris för många. Kostnaderna urholkar lönen. Tidigare pendlade jag fem mil till och från jobbet varje dag. Det blir dyrt. Man måste få ner priserna genom lägre skatt. Reseersättningen måste höjas.

Joel Lindh, 30, vvs-montör, Ströby:
– Det är de höga bränsle- och energipriserna. Det medför att allt blir dyrare. Mat, transporter, allt till byggena kostar allt mer.  Inflationen gör att man får mindre för sin lön. Priserna måste minska. Det måste bli skattesänkningar så att el och bränsle kostar mindre.

Moa Orre, 25, betongarbetare, Norrköping:
”Pension är en väldigt viktig fråga. Alla som arbetar med ett fysiskt arbete, exempelvis vården eller bygge, ska ha en dräglig pension. Man ska kunna gå tidigare i pension, utan att drabbas ekonomiskt.”

Joakim Svensson, 32, snickare Norrköping:
”Pensionen. Vi har ett väldigt tungt arbete och många är slitna i kroppen när vi går i pension. Det vore bra med en högre avsättning till pensionen, eftersom levnadskostnaderna går upp. Och det är tufft om de skulle höja pensionsåldern. Redan nu är det kämpigt.”

David Sotonye Briggs, 50, snickare, Uppsala:
”Pensionen. När man blir gammal måste man ha extra pengar till exempelvis hyran. Jag har inga problem med kroppen, men alla inom bygg kan inte jobba till 65 år. Det går att jobba länge om man får göra något annat på bygget, exempelvis städa.”

Krisjanis Baldzens, 33, anläggning, Huddinge och Danderyd:
”Kriminaliteten. Det som sker i Sverige är oacceptabelt med skjutningar och andra hemskheter. Att folk dör, gängkriminaliteten. Hårdare straff och ta bort straffrabatten.”

Robin Karlsson, 28, snickare, Kalix:
”Jag tycker att bostadsmarknaden är viktig. Dels för jobben, dels för att unga ska få bostäder. Sedan måste jag lägga till priset på drivmedel. Det är inte rimligt och den höga kostnaden kommer göra så att annat blir dyrare också.”

Nils Roos, 61, kranförare, Billesholm:
”Sjukvården är viktigast. Problemet är att pengar kastas bort på dyra dåligt upphandlade sjukhusbyggen i stället för att gå till vården. Vårt sjukhusbygge i Helsingborg är ett exempel med flera turer fram och tillbaka. Det slarvs bort pengar.”

Emil Pettersson, 38, markarbetare, Norrköping:
”Drivmedel. Det höga bränslepriset påverkar allt i plånboken. Det drar med sig höga matpriser, eftersom det är höga transportkostnader. Det är fruktansvärt mycket skatter på drivmedel, så det kan påverkas från statligt håll.”

Akira Imamura, 46, betongarbetare, kranförare, Järna:
”Arbetslivskriminaliteten. Man ska inte bli blåst, oavsett om man är svensk eller inte. Folk snackar om att det skjuts hit och dit. Jag ser bara att det blir lugnare på den fronten, men arbetslivskriminaliteten kan knäcka barnfamiljerna.”

Marion Kässi, 44, anläggare, Järna:
”Pensionsfrågan. Med tanke på oss byggnadsarbetare och alla andra som inte orkar till pension. Man kan ju inte höja pensionsåldern när kropparna inte håller ens till den pension som finns nu. Jag har inte fyllt 45 och jag är redan slut i kroppen.”

Jimmy Tiljander, 36, konstruktionssnickare, Huddinge:
”Välfärden. Den är eftersatt på väldigt många punkter. Det är i slutändan det som ger livskvalitet och lugn och ro. Att man vet att allt kommer att fungera som det ska. Kommer man till exempel få vård i tid när man blir sjuk? Vi måste investera i välfärden.”

Pernilla Flodström, 37, anläggare, Örnsköldsvik:
”Problemet med att allt blir dyrare. Priset på allt bara stiger och stiger. Så högre lön till alla så att vi blir kompenserade för inflationen. Jag har jobbat på bygge sedan 2007 och vi har haft låga höjningar sedan dess. När priserna ökar måste vi bli kompenserade.”

Tomas Sjöström, 53, yrkesdykare, Lycksele:
”Tycker allt hänger ihop. Vi måste få ordning på kriminaliteten och ekonomin. Sedan måste invandringen skötas bättre. Jag är helt klart för invandring men vi kan inte ta emot fler än vi klarar för de måste ha en meningsfull sysselsättning.”

Bartlomiej Zabek, 43, snickare, Uppsala:
”Ekonomin. Vi tappar ju på allt, priserna går upp på mat, hyra, bränsle, ja, allting. Men lönen, den står still. Det som är nu funkar inte.”

Ingvar Rolander och Olle Köhler.

Vi behöver lite ordning och reda i det här landet.

Ingvar Rolander, 63, snickare, Malmö:
–Den viktigaste valfrågan tycker jag är att vi behöver få lite ordning och reda i det här landet, det kan du tolka som du vill men kriminaliteten till att börja med.

Olle Köhler, 60, vvs-montör, Tygelsjö:
– Det tycker jag är integrationen, att folk kommer in i samhället. För att det är så många som står utanför samhället i dag och det fungerar inte som det är nu.

Tarek Saad Elden, 27, snickare, Bräkne Hoby:
”Att få bort arbetslivskriminaliteten och få ordning och reda. Entreprenörsleden måste begränsas och Arbetsmiljöverket behöver mer resurser till kontroller. Kollektivavtal ska krävas vid all upphandling och skyddsombud ska få ökat tillträde.”

Alva Svärdström, 19, vvs-montör, Gävle:
”Jämställdheten är viktigast för jag är ju en ung tjej och ser hur det går i USA med att man tar bort aborträtten i flera delstater. Det finns sådana strömningar här också, där politiker vill minska aborträtten med flera veckor.”

Kenneth Lönn, 63, maskin-/kranförare, Sandviken:
”Priserna på drivmedel. De är alldeles för höga och problemet är skatterna. Vi betalar mycket mer än i många andra länder. Jag märker av det när jag ska ta mig till jobbet. Jag måsta köra till olika byggen. Ett rimligt pris tycker jag borde ligga kring
14 kronor.”

Michael Elmstedt, 58, anläggare, Malmö:
”Att alla människor blir rättvist behandlade. Som det man ser i vår bransch med utländsk arbetskraft att vissa blir dåligt behandlade. Vi jobbar inte på samma premisser utan det är ljusår mellan. Det ska kvitta om du är svensk, dansk eller portugis.”

Jonas Gottlind, 53, vvs-montör, Kävlinge:
”Priset på bensin för hantverkare. Kunderna skriker för att det är så dyrt bara att vi kör fram. Sedan är det ju alla prishöjningar på material. Vi klarar oss men större företag som räknat på något stort bygge längre fram kommer att få det jättesvårt.”

Dennis Olofsson, 43, ställnings-byggare, Falkenberg:
”Få bukt med gängkriminaliteten – fånga upp och stötta unga i utanförskapsområden så de ser en framtid utanför gängen. Man behöver satsa på skola, fältassistenter med mera. Hårdare straff behövs också för unga som ofta utnyttjas av gängen.”

Kim Ekholm, 36, snickarlärling, Svedala:
”Mäns våld mot kvinnor och barn. Det går inte en dag utan att vi ser att en man i en nära relation har skadat och mördat och barn som far illa genom det.”

Krister Sjöström, 60, snickare, Malmö:
”För mig handlar det mer om hur samhället ska fungera. Jag tycker att det ska finnas möjligheter för alla, på alla möjliga plan. Jag vill ha ett relativt rättvist samhälle. Vissa saker är dåliga för mig och vissa bättre, men det kanske är rättvist i det stora hela.”

Abbas Nourozi, 22, plåtslagare, Uppsala:
”Sjukvården. Jag hade gjort mig illa i handen på jobbet, och det tog nästan två månader att få en tid hos arbetsterapeut på vårdcentralen. De borde anställa mer personal inom vården, då skulle det finnas fler lediga tider.”

Irene Winge, 39, kranförare, Hörby:
”Skolan, och det för att jag själv har npf-barn. Så det är en stor del av mitt liv. Som det är nu får man nästan ha ett halvtidsjobb för att hinna med allt det som skolan egentligen ska göra.”

Andreas Sjöström och Erika Norderud är snickare i Orrviken.

Andreas Sjöström, 34, snickare, Orrviken:
– Jämställdheten är viktig över lag. Om man ser specifikt på byggbranschen så är det många gånger tufft för kvinnor. Det har blivit bättre men det går att göra mer så att fler söker sig till byggbranschen. Det handlar mycket om att arbeta med attityder.”

Erika Norderud, 30, snickare, Orrviken:
– Sjukvård och utbildning. Vi måste alltid ha bra och mycket sjukvård hur det än ser ut i världen. Och utan utbildning kommer man ingenstans. Har själv barn och jag vill att de ska veta att de kan komma dit de vill och att de får den hjälp de behöver på vägen.

Alexander Westberg, 38, betongarbetare, Norrköping:
– Vården. Vi måste ha en fungerande vård här i Sverige, för såväl gammal som ung. Vi måste bli bättre på att ta hand om de anställda, så att de slipper jobba övertid och kan få semester. Just nu går de på knäna.

Rickard Axtelius, 26, träarbetare, Ystad:
”Att se till att skattepengar hamnar på rätt ställe. Inte i aktiebolag. Och i och med offentlig upphandling, att det går till schysta företag och inte skitföretag.”

­

Rosita Söderström, 31, vvs-lärling, Göteborg:
”Utbildning, vinstuttag och vinster i välfärden. Sedan problemet med att det finns många skolor där eleverna inte går ut med godkända betyg. Jag vet inte vad det beror på men det är någonting som behöver tas tag i.”

Daniel Hjort, 42, rörmokare, Täby:
”Kriminaliteten. För mina barns och framtidens skull. Det känns inte bra längre, det är för många skjutningar och det börjar spridas utanför Stockholm. Man behöver gå på ungdomarna tidigare, mer utbildning, fler poliser.”

Jakob Rönn, 27, rörmokare, Haninge:
”Legalisera drogerna. Jag tror att det skulle minska kriminaliteten och kostnaderna mycket för staten. Då blir det mer pengar över till äldrevård och folk som är behövande.”

Ronny Engblom, 51, plåtslagare, Uppsala:
”Tryggheten. Även om du bor i socialt utsatt område så ska du kunna gå ner till affären efter klockan sex på kvällen. Det farliga är att det har drabbat oskyldiga, tredje man. Men det är svårt att säga vilken fråga som är viktigast – det finns många problem att ta tag i.”

Andreas Hansson, 47, kranförare, Kalmar:
”Det måste göras något åt energipolitiken. Framför allt behöver man starta kärnkraften igen. Kostnaden för drivmedel är alldeles för hög, man tvingas betala för att köra i tjänsten. Skatt och moms måste minska på drivmedel, liksom reduktionsplikten.”

David Leuchovius, 46, vvs-montör, Göteborg:
”Jämlikhet, så att inte klyftorna i samhället ökar. Jag känner personer från båda sidor och vissa som är längst ner har det tufft.”

­

Elias Kvarnsmyr, 40, snickare, Stockholm:
”Rut och rot. Det är viktigt för mig som snickare. Det hjälper till att sälja bygg inom den privata sektorn. Med rut kan du montera skåp och sådana tjänster och med rot kan du bygga allt möjligt. Och det ska man kunna göra. De ska inte försvinna!”

Mats Berglund, 51, träarbetare, Sundbyberg:
”Välfärden. Den luckras upp mer och mer. Jag är sjuttiotalist och har levt några år nu. Man ser hur försämrad den blivit. Jag tror man måste balansera alla klasser av människor på ett bättre sätt. De rika är kanske för rika nu.”

Sanna Jansson, 34, kranförare, Haninge:
”Välfärden. Att systemen funkar, skola, sjukvård, ungdomsverksamhet. Om det inte finns stöd för dem som behöver det kommer samhället inte att fungera. Det blir för stora klyftor mellan människor.”

Morgan Svensson, 52, snickare, Malmö:
– Arbetsmarknadsfrågor, som pensionerna och arbetstidsförkortning. Det finns ju knappt en byggnadsarbetare i dag som klarar av att jobba till 67. Pensionerna borde styras av hur många år man har jobbat i stället.

Ylli Berisha, 43, snickare, Västertorp:
–Ekonomin. Det känns lite jobbigt nu, med priserna och det. De har gått upp för mycket. Staten måste fixa det här. Antingen höja lönerna eller se till att sänka priserna igen.

Rolf Eriksson, 62, plattsättare, Uppsala:
”Sjukvården. Sverige har varit världs-ledande, men nu ska det sparas pengar hela tiden. Jag läste om en kvinna som fick vänta på akuten i 18 timmar. Det är inte personalens fel, de är underbemannade och underbetalda.”

Erik Svensson, 37, murare, Enköping:
”Pensionen är en viktig fråga och att man inte höjer pensionsåldern ännu mer. Vi har ett tungt arbete och kropparna tar slut. Jag har lite krämpor, här och var, i axlar, knä och armbågar och vill kunna leva efter pensionen.”

Mikael Hansson, 37, vvs-montör, Göteborg:
”Arbetsmarknaden och skatter. Jag tycker att det ska vara lättare för oss att få in unga genom att minska på sociala avgifter och liknande för att det ska bli mindre riskfyllt för småföretagare att anställa.”

Anders Varveus, 64, sanerare, Stockholm:
”Vem som levererar mig maximal frihet. Och det som hotar min frihet mest just nu, det är Ryssland. Jag vill att vi gör allt vi kan för att stödja Ukraina. I ett läge där friheten är hotad måste vi stå enade.”

Grävmaskinist Henrik Johnsson är 37, men tycker att pensionen är viktigaste frågan:”Man vill ju inte behöva jobba tills man är 80 år.” Tobias Ydremo, markarbetare , tycker att staten ska satsa på infrastrukturprojekt. Foto: Katarina Connheim

Henrik Johnsson, 37, grävmaskinist, Norrköping:
–Pensionen. Jag vill ha det bra när man kommer upp i den åldern, och inte behöva jobba tills man blir 80 år. Jobbet sliter på kroppen, men bland oss grävmaskinister är det många som jobbar efter pensionen eftersom de tycker jobbet är roligt.

Tobias Ydremo, 31, markarbetare, Linköping:
– Att se till att vi har jobb inom byggbranschen om det blir lågkonjunktur. Jag är inte så orolig själv, men allt pekar på att det blir det. Och byggbranschen brukar drabbas först. Jag tycker att staten ska satsa på infrastruktur
projekt.

Eva Langwagen, 42, plattsättare, Lyckeby:
”Det är pensionsfrågan. Dagens pensionssystem är orättvist, det missgynnar oss med tunga arbeten och som kommer ut tidigt i arbetslivet. Pensionsåldern behöver sänkas för personer med fysiska jobb och den ekonomiska ersättningen bli bättre för oss.”

Jack Johansson, 25, betongarbetare, Eskilstuna:
”Pensionen. Jag tycker inte att man ska höja pensionsåldern, utan i stället sänka den. Många av mina kollegor är slitna i kroppen. Man måste orka med att leva ett friskt liv som pensionär.”

Tomasz Woźny, 42, fönstermontör, Segeltorp:
”Ekonomin. Pengarna. Det som händer just nu är katastrof. Alla priser går upp, bensin, mat, allt, men lönerna är samma. Staten behöver sänka priserna eller höja lönerna.”

Rickard Pontmark, 51, snickare, Färjestaden:
”Framtida pensionen. Pensionsåldern är för hög och jag är rädd att den höjs ännu mer. Vi byggnadsarbetare får ju ofta krämpor redan i 50-årsåldern, vissa ännu tidigare. Pensionsåldern måste sänkas för oss alla med fysiska jobb.”

Bjarne Vickman, 61, ställningsbyggare, Örebro:
”Att psykiatrin fungerar, för den fungerar inte alls idag. Det gäller till exempel vid utmattningssyndrom.  Jag har själv sett personer fara illa i vården då de inte får rätt behandling, utan skickas hem utan vård eller bollas mellan olika instanser.”

Jim Skoglund, 41, snickare, Solna:
”Invandringen. Den måste minskas om inte Sverige ska gå under. Jag är ute och ser misären. En kontrollerad invandring kommer att göra att landet mår bättre.”

Torbjörn Kjellberg, 48, kranförare, Lidköping:
”Sjukvården är viktigast. Den har varit på väg att monteras ner de senaste 20 åren. Man märker hur personalen sliter och stressar för att klara allt. Folk tvingas vänta länge i onödan på operationer.  Man måste tillföra mer pengar till sjukvården och mer personal.”

Lasse Jansson, 67, plåtslagare, Mölndal:
”Kriminaliteten tycker jag. Nu är folk rädda för att gå ut på kvällarna. Det händer så mycket på kvällarna med skjutningar här och där, upplopp och så. Och sen är det sjukvården också som är viktig.”

Måns Mattsson, 43, glasmästare, Malmö:
”Jag har ingen, utan har gett upp. Allt går åt fel håll, i alla fall de viktiga grejerna. Allt handlar bara om pengar och känns som man blir lurad av politikerna. Men det betyder inte att jag inte röstar.”

Anders Kunze, 53, möbelsnickare, Göteborg:
”Den viktigaste frågan är miljön, vi kan ha hur höga löner som helst men har vi ingen miljö spelar det ingen roll. Men sedan kan man inte ta till vilka metoder som helst, utan folk måste vara med på det också.”

Mats Österberg, 53, arbetsledare, Tungelsta:
”Skolan. Jag har små barn och jag vill att de ska ha en bra utbildning, så att de får bra jobb. Många skiter i gymnasiet, men utbildning blir allt viktigare. Även om du är skitduktig på något så får du inget jobb ifall du inte har papper på det.”

Oliver Karlsson och John Bergius är rörmokare i Katrineholm. Foto Katarina Connheim

Polisen måste få mer resurser och sätta åt dem som härjar

Oliver Karlsson, 25, rörmokare, Katrineholm:
–De höga priserna på bensin och diesel. Vi åker mycket bil i vårt arbete och det blir dyrt för oss, för företaget och kunderna. Bensinen borde vara billigare under tiden man ställer om till fossilfritt eftersom man måste ha råd att ta sig till jobbet.

John Bergius, 20, rörmokare, Katrineholm:
–Polisen måste ha mer resurser att stå emot demonstrationer och sätta åt dem som härjar. Jag tänker på poliskravallerna i Linköping och Norrköping i april. Det är viktigt få bukt med det. Polisen ska ha mer stålar och mer personal.

Emil Bouvin, 23, snickare Eskilstuna:
”Segregationen. Vi lever i ett väldigt segregerat samhälle. Vi hade kunnat göra bättre. Vi vill leva i ett kulturberikat land, men om vi lever segregerat så blir det inte så. Det blir grupperingar, vi och dem.”

Bosse Strömblad, 56, kranförare, Perstorp:
”De höga energi- och drivmedelskostnaderna. Det funkar inte att vi har så höga elkostnader på grund av att vi lagt ner kärnkraftverk. Dagens kostnader knäcker både
företag och privatpersoner. Jag tycker också att invandringen ska minskas.”

Michael Gustafsson, 36, snickare, Växjö:
”Arbetslivskriminaliteten, skolan och vården. Man måste komma åt kriminella företag i byggbranschen. Vi kan inte ha ett skuggsamhälle där företag utnyttjar människor och sätter konkurrensen ur spel. Myndigheterna behöver ökade resurser för att bekämpa detta.”

Micke Sjöberg, 43, snickare, Eskilstuna:
”Pensionen. Vi börjar jobba tidigt och många är slitna. Att få en högre ersättning när man går i pension. 62 år skulle vara en bra ålder för byggnadsarbetare att gå i pension. Jag mår hyfsat men många äldre byggnadsarbetare har svårt att jobba.”

Göran Månsson, 60, rörmokare, Stockholm:
”Sysselsättningen. Vi kan inte ha 7,7 procent som är arbetslösa. Firman Sverige kostar att driva. Vi måste ha in skattestålar och arbetande människor, annars funkar inte samhället.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 100 byggnadsarbetare: ”Det här är viktigaste frågan i valet”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig