info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jonny blev lungskadad av byggdammet: ”Får andnöd – hjärtat bara slår”

Han var stenarbetare och plattsättare i många år. Nu är Jonny Persson skadad efter att ha utsatts för kvartsdamm. "Andningen ligger på runt 65 procent", säger han.

Jonny Persson har skadats av dammig arbetsmiljö.
Läkarna förbjöd Jonny Persson att fortsätta jobba i dammiga miljöer. ”Jag är flåsigare och har fått sämre kondition”, säger han. Foto: Margite Fransson

Larmet om kvartskomposit bland stenarbetare i Australien och USA har fäst blicken mot allvarliga lungsjukdomar, som den obotliga silikosen och lungcancer. I Australien förbjuds all användning av materialet i sommar. Det som uppmärksammats är att ovanligt unga stenarbetare som bearbetat bänkskivor snabbt insjuknat i silikos. Det handlar om personer så unga som i 20- och 30-årsåldern.

Riskabelt damm

I Norrköping jobbade Jonny Persson som stenarbetare och plattsättare på ett stenhuggeri i 18 år. Han vet hur riskabelt kvartsdamm är. Under ett rutinmässigt lungfunktionstest 2017, så kallad spirometri, upptäcktes att hans lungfunktion var starkt påverkad. Han hade fått astma och kronisk luftrörskatarr av dammet han utsatts för genom åren och läkarna förbjöd honom att jobba i dammiga miljöer.

– Jag är flåsigare och har fått sämre kondition, säger Jonny Persson.

Luktade kemikalier

Jonny Persson hade sysslat med många olika jobb i branschen. Han gjorde gravstenar, monterade stengolv och stenfasader, bänkskivor och andra skivor på byggen. Under de senaste åren jobbade han bland annat med bearbetning av bänkskivor på verkstaden. Han arbetade mest med natursten, men de sista fyra åren på stenhuggeriet kom kvartskompositen, som han hanterade allt mer. Efterfrågan på bänkskivor med materialet ökade.

– Vi tyckte att det var ett jättebra material, lätt att bearbeta, hållbart och lättare än sten.

Han hade samma skydd som mot kvarts i stenskivorna, vattenbegjutning men inte andningsskydd.

– Det enda vi reagerade över var att vattendimman luktade kemikalier.

Läs mer: Svårt skadade byggjobbare – ska köksskivorna stoppas även i Sverige?

”Hade ingen aning”

Exakt vilket damm som skadat Jonny Persson mest är omöjligt att säga. Men när han får se den australiensiska fackliga kampanjen Stop this killer stone, om hur unga stenarbetare blivit svår sjuka, reagerar han direkt.

– Jag hade ingen aning om att det var så här illa. I min värld är det gamla farbröder som får silikos, inga ungdomar. Det här måste ju folk få veta, säger han.

Jag hoppas att det inte utvecklas till silikos eller cancer.

Även om man slutar med sitt dammiga jobb ligger partiklarna med kvarts kvar i lungorna under lång tid.

– Dagarna då man mår sämre, får andnöd och hjärtat bara slår, då känner jag oro fast jag inte vill. Jag är övertygad om att det som satt sig på mina lungor kan komma att förkorta mitt liv. Men jag hoppas att det inte utvecklas till silikos eller cancer, säger Jonny.

Idag jobbar han heltid som servicearbetare på ett måleri genom rehabföretaget Galaxen Bygg.

– Jag har fått hjälp via en försäkringsombudsman på Byggnads att hitta olika lösningar till jobb via Galaxen. Jag ville jobba men får ju inte vistas i damm.

Andning på 65 procent

Jonny jobbar heltid men skadorna gör honom ofta trött. Ett par dagar i månaden får han så ont i huvudet och i bröstet att han inte kan jobba. Försäkringskassan har beviljat honom ett högriskskydd som ersätter arbetsgivaren och gör att Jonny inte behöver ta ut någon karens.

– Jag går varje år och kollar mig och tack och lov har det varit stabilt, andningen ligger på runt 65 procent, säger han.

Han säger att vattenbegjutning är viktig då det gäller kvartskomposit.
– Men ibland behöver man torrkapa och är det snabbare jobb då tror jag tyvärr många slarvar med skyddet.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Når lättare ut i lungorna

Kvartskomposit består av krossad kvarts, lim och färgpigment. Forskning inom arbets- och miljömedicin visar på viktiga skillnader mellan natursten och kvartskomposit som gör att kompositen är farligare:

  • Högre innehåll av kvarts
  • Mindre partiklar
  • Kan vara på nanonivå och når då lättare ut i lungorna
  • I materialet finns kemikalier som inte finns i vanlig sten

Källa: Maria Albin professor och överläkare vid Arbets- och miljömedicin i Stockholm,
Safe Work Australia

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jonny blev lungskadad av byggdammet: ”Får andnöd – hjärtat bara slår”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig