info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hundratals ställningsbyggare i bluffupplägg – får ändå jobba vidare på Södra Cell

157 personer från slovakiska Up To Sky bygger ställning när massabruket i Mönsterås har produktionsstopp. Enligt Byggnads har företaget lämnat falska uppgifter för att kunna få eftertraktade byggkontrakt i Sverige. Men facket ”vågar inte” häva entreprenaden. Det skulle öppna för en skadeståndsprocess som riskerar medlemmarnas pengar.

Slovakiska Up To Sky som är underentreprenör åt Xervon anklagas för fusk av Byggnads.
Up To Sky bygger ställningar åt Xervon på Södra Cells bruk i Mönsterås. Men facket anklagar det slovakiska bolaget för massivt fusk. Foto: Per Pixel Petersson/Södra Skogsägarna, Monstphotos (montage)

Produktionsstopp på stora bruk är minutiöst planerade. Varje dag utan verksamhet är en miljonförlust och ingen tid får gå till spillo.

När Södra Cells massabruk i Mönsterås nu stänger för planerat underhåll byggs ställningarna av slovakiska Up To Sky, underentreprenör till branschjätten Xervon.

När ett utländskt bolag ska jobba i Sverige måste det anmäla personalen till Arbetsmiljöverket. Vid en koll i myndighetens utstationeringsregister ser allt bra ut. Up To Sky har uppgett att 157 anställda ska jobba i Mönsterås.

Men det finns ett problem. Byggnads menar att företaget i själva verket inte har några ställningsbyggare anställda.

– Vår uppfattning är att det här är inhyrda egenföretagare, säger Johan Dahlberg, operativt ansvarig på Byggnads enhet Svensk byggkontroll.

Om man medvetet lämnar falska uppgifter så är det ett brott mot regelverket och utstationeringslagen.

Albin Bäckehag, Arbetsmiljöverket

”Brott mot utstationeringslagen”

Det innebär i så fall att Up To Sky lämnat felaktiga uppgifter till en svensk myndighet.

– Det är inte utstationering om en enskild egenföretagare utför tjänsterna själv. Registret är till för arbetstagare som anmäls av sin arbetsgivare, säger Albin Bäckehag, handläggare inom utstationering på Arbetsmiljöverket.

– Om man medvetet lämnar falska uppgifter så är det ett brott mot regelverket och utstationeringslagen.

Up To Skyjobbar åt Xervon på Södra Cells massabruk i Mönsterås och har anmält 157 anställda till utstationeringsregistret.
Up To Sky har anmält att 157 anställda ska jobba på massabruket i Mönsterås.

”Helt förfalskade anställningsavtal”

Up To Sky dök för första gången upp i maj och kontaktade facket om hängavtal. Det är en rutinmässig process där ingen fördjupad kontroll görs.

– När de tecknade hängavtal sas det att två-tre anställda skulle renovera fasader. Över en natt växte det till 200 personer med helt förfalskade anställningsavtal, säger Johan Dahlberg.

Hur kan facket vara så säkert på att bolaget fejkat avtalen? För att svara på den frågan får vi backa bandet till början av 2017 då det slovakiska ställningsbolaget Best-Stav gör entré.

”Erkänner att de är egenföretagare”

I flera år jobbar Best-Stav på svenska byggen. Men i samband med en granskning kontrollerar Byggnads årsredovisningar från hemlandet. Där uppger bolaget att det saknar egna yrkesarbetare.

– I deras årsredovisning för 2021 var man två anställda, men i utstationeringsregistret i Sverige var man 399 personer från Slovakien. När vi konfronterade dem så erkänner de att de är egenföretagare allihop. Då bryter man mot arbetstagarbegreppet i lagen, säger Johan Dahlberg.

Facket försökte också få skadestånd för kollektivavtalsbrott. Best-Stav hade tecknat avtal på falska premisser.

– När vi då har krävt rättelse säger bolaget bara att det inte har någon möjlighet att betala och har i samband med det valt att lämna Sverige. Men över en natt har de här ställningsbyggarna gått till ett annat bolag.

Johan Dahlberg är operativt ansvarig på Byggnads enhet Svensk byggkontroll och har granskat de slovakiska ställningsbolagen. Foto: Kristian Borg

Nätverk av ställningsbolag

Processen upprepar sig. Ställningsbyggarna går från Best-Stav till bolaget Recan Group och sedan vidare till Up To Sky som nu jobbar i Mönsterås. Åtminstone sju bolag är enligt facket inblandade, men dessa tre sticker ut genom sin storlek. Alla har rapporterat att de har hundratals anställda i Sverige och de har jobbat på jätteprojekt som Northvolt, Nya Slussen och Riksarkivet i Härnösand

I Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister blir mönstret tydligt. När Byggnadsarbetaren granskar registerutdrag syns hur individer rör sig mellan bolagen. I många fall har personalen varit kvar på samma projekt men från en dag till en annan bytt ”arbetsgivare”.

”Stängt ned flera bolag”

Byggnads har avfört Recan Group från UE-förteckningen, den lista över godkända underleverantörer som facket och de svenska branschorganisationerna samarbetar kring. Ett företag som stryks från UE-listan får inte anlitas av ett annat avtalsbundet företag, vilket innebär att dörren till många byggen är stängd.

– Vi har stängt ned flera bolag. Det finns killar som varit på alla de här bolagen, säger Johan Dahlberg.

Det är först nu i dagarna vi fick uppgifter från de slovakiska myndigheterna, som skulle innebära att den lönesumma man betalat i Sverige är en euro i timmen. Då fick vi bevis.

Johan Dahlberg, Byggnads

Facket: ”Då fick vi bevis”

Inget av de här bolagen har betalat skatt eller arbetsgivaravgifter i Sverige. Det finns en laglig möjlighet att slippa det. Ett företag som bara jobbar en begränsad tid i Sverige kan välja att i stället betala i hemlandet.

Men Byggnads har fått uppgifter om Up To Skys inbetalningar av sociala avgifter i Slovakien. Enligt siffrorna, som Byggnadsarbetaren har tagit del av, betalade Up To Sky motsvarande 63 000 kronor i sociala avgifter för juli. Under samma månad hade företaget 110 ställningsbyggare anställda i Sverige, enligt rapporteringen till Arbetsmiljöverket. Alla har inte varit i Sverige hela månaden, men Slovakien har EU:s högsta sociala avgifter och om ställningsbyggarna varit anställda borde summan för juli enligt Byggnads ligga på minst fyra miljoner kronor.

– Det är först nu i dagarna vi fick uppgifter från de slovakiska myndigheterna, som skulle innebära att den lönesumma man betalat i Sverige är en euro i timmen. Då fick vi bevis. Annars var det ord mot ord mot det här sista bolaget, säger Johan Dahlberg.

Två möjligheter: Fusk eller lögn

Det finns två möjliga tolkningar av siffrorna. Antingen skattefuskar Up To Sky för mångmiljonbelopp. Eller så har företaget inga ställningsbyggare anställda, utan fungerar som ett paraply för egenföretagare som själva ansvarar för sina sociala avgifter. Vilket i så fall innebär att Up To Sky har ljugit för facket och svenska myndigheter.

Bägge dessa alternativ utgör skäl för att stryka ett företag från UE-listan. Så har också skett. Ändå är Up To Sky kvar i Mönsterås. Johan Dahlberg förklarar varför:

– Även om bolaget avförs från UE-förteckningen får pågående projekt göras klart. Och om vi säger upp kollektivavtalet är det tre månaders uppsägningstid, då är det här jobbet också klart. Vi har stoppat bolaget från fortsatt verksamhet, men i det här projektet vågar vi inte använda vårt starkaste vapen.

Slovakiska Up To Up To Sky har inte redovisat att företaget betalat några löner i Sverige.

Up To Sky har uppgett att företaget har 157 anställda i Sverige. En koll i Skatteverkets register visar att företaget inte betalat några arbetsgivaravgifter. Det innebär att avgifterna måste betalas i hemlandet.

Häva pågående entreprenad

Det ”starkaste vapen” som Johan Dahlberg talar om är att kräva att en pågående entreprenad hävs. Det vapnet användes år 2020 när Byggnads fick Veidekke, Serneke och Västbygg att häva avtalen med PME, vars underentreprenör betalade sina polska arbetare 25 kronor i timmen. PME svarade med att dra frågan till Arbetsdomstolen.

– Vi vann men det kostade ett par miljoner. PME gick i konkurs och då fanns ingen som betalade våra rättegångskostnader, säger Johan Dahlberg.

I fallet Mönsterås står stora summor på spel. Ytterst handlar det om medlemmarnas pengar och Byggnads anser att riskerna är för stora.

– Vi vet att de fuskar, vi vet att det är egenföretagare, men vi varken kan eller vågar stoppa det. Vi kan bli skadeståndsskyldiga för ett helt underhållsstopp, säger Johan Dahlberg.

Xervon ”sitter i en rävsax”

I stället vill facket att Xervon tar ansvar för sin underentreprenör. Men förhandlingarna har gått trögt.

– Huvudentreprenören sitter i en rävsax. De har tagit en stor entreprenad som ska genomföras på kort tid. Om de slänger ut det här företaget och inte klarar uppdraget så riskerar de vite, säger Johan Dahlberg.

Byggnadsarbetaren har sökt flera personer i Xervons ledning. Ingen ger en telefonintervju men tidningen får en kort kommentar per mejl:

”Vi har en god dialog med Byggnads i ärendet”, skriver inköpschefen Fredrik Strand.

Xervon har tagit un Up To Sky som underentreprenör i Mönsterås.
Xervon har ett flerårigt samarbete med de slovakiska ställningsbolag som Byggnads anklagar för fusk. Pressbild: Xervon

Flerårigt samarbete med Xervon

Byggnadsarbetaren har tittat närmare på Xervons samarbeten med de slovakiska ställningsbolag som Byggnads anklagar för fiffel.

  • Under 2021 jobbade Best-Stav åt IBS Ställningar som då arbetade med underhåll på bruket i Mönsterås. Samma år köptes IBS av Xervon som då övertog entreprenaden. Kontakten med underentreprenören fortsatte.
  • Under hösten 2022 och våren 2023 jobbade Best-Stav åt Xervon i Mönsterås.
  • Sommaren och hösten 2023 hade i stället Recan Group ett stort antal utstationerade på bruket.

Byggnadsarbetaren har också gått igenom registerutdrag från Arbetsmiljöverket. Vi har identifierat omkring 170 individer som tidigare jobbat åt Recan Group och nu finns med på Up To Skys lista över utstationerade.

Det är inte en slump, säger Johan Dahlberg.

– Personerna bakom är samma för de här bolagen, även om det inte är samma huvudmän.

LÄS MER: Xervon köper IBS – blir dominant

Byggnads: Skyldiga Fora 50 miljoner

Varken Up To Sky eller de andra ställningsbolagen har heller skött inbetalningarna till pensionsförvaltaren Fora. Totalt saknas över 50 miljoner kronor, enligt Byggnads. De pengarna är bolagen enligt avtal skyldiga att betala oavsett vilket land de skattar i.

– Det stämmer, Fora lever sitt eget liv, säger Johan Dahlberg.

Södra Cells massabruk är produktionsstoppat för underhåll.
Södra Cell massabruk i Mönsterås är enligt företaget ett av världens mest moderna. Just nu är produktionen stoppad för underhåll. Foto: Eijer Andersson/Södra Skogsägarna

Pappers engagerar sig

På bruket har Pappers engagerat sig i frågan. Lars Nilsson är ordförande för Pappers avdelning 24 och har 41 år på bruket bakom sig.

– Jag fick hinten från Byggnads och lyfte detta med Södra Cell och har bett dem kolla detta extra noga, säger han.

– Södra är ju den som köper tjänsten och kan pressa Xervon som i sin tur kan pressa Up To Sky så att skatter och Fora blir inbetalda. Så som Byggnads säger att Up To Sky agerar är ju mot alla fackliga grundvärderingar och jag tycker det är väldigt angeläget att man får bort det här.

Södra Cell: ”Har en bra dialog”

Rebecka Ludvigsson är ansvarig för kvalitet och regelefterlevnad på Södra Cell. Hon bekräftar att frågan diskuterats med Xervon.

– Vi har fått information från Xervon att de har en bra dialog med Byggnads och att det inte finns några bevis på att det är några oegentligheter som pågår, säger hon.

Byggnadsarbetaren har sökt företrädare för Up To Sky, utan resultat.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Södra Cell Mönsterås

Produktionskapacitet:
750 000 ton per år.

Produkter:
Barrveds- och lövvedsmassa, biometanol.

Antal anställda:
400

Planerade underhållsstopp på koncernens anläggningar kostar årligen Södra stora summor. År 2023 uppgick kostnaderna till 160 miljoner kronor och för år 2022 till 258 miljoner kronor.

 

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hundratals ställningsbyggare i bluffupplägg – får ändå jobba vidare på Södra Cell

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig