info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik från skyddsombud mot regeländring: "Svårare hitta ̶ ökar risk för olyckor"

"Det blir svårare att hitta och det i sig ökar risken för olyckor." Byggnads Tomas Kullberg är kritisk till Arbetsmiljöverkets förslag till ny regelstruktur.

Igår berättade vi om Arbetsmiljöverkets planer på att göra om systemet för säkerhetsregler. Målet är att det ska bli enklare att hitta och mer sammanhållet. Men Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud på Byggnads, tror inte på förslaget.
̶ Det kommer att bli luddigare och ännu svårare att hitta det man behöver. Jag tycker att dagens regelsystem är bättre och lättare att leta i. Man gör det enklare för oseriösa arbetsgivare att skylla på att de inte hittar bland reglerna, säger han.
Tomas Kullberg deltog tidigare i höst i en presentation av förslaget. Han var kritisk då och har samma inställning nu.
̶ Jag tror inte detta fungerar i byggbranschen och det är en bransch som är olycksdrabbad, säger han.

LÄS MER OM FÖRSLAGET:
Säkerhetsregler stuvas om – omstritt förslag klart: ”Ska vara enklare”

LÄS MER: Byggnadsarbetarens och Dagens Arbetes granskning:
Säkerhetsregler på väg att ändras: ”Leder till ökad risk”

Arbetsmiljöverket svarar på kritiken: ”Inga regler försvinner”
Mer krångel efter regeländring i Norge
EU-topp krävs på svar om avreglering: ”Inte minskat skyddet”
Debattartikel: norska facket: Inte enklare – inte bättre

”Ett förvirrat intryck”

Genom Arbetsmiljöverkets förslag ska dagens föreskriftshäften minska från 72 till 17. Totalt ska 2 300 regler sorteras om i det nya systemet. Byggnads- och anläggningsföreskriften, kommer till exempel inte att finnas kvar som nu, utan alla regler fördelas på ett flertal andra föreskriftshäften. En del flyttas till regler för byggherrar, andra till föreskrifter om vissa arbeten och risker, ytterligare kan flyttas till regler för producentansvar.
Arbetsmiljöverkets jurist Jonas Hamark, är en av dem som lett arbetet med förslaget.
̶ Tanken är att samla regler som hör samman och att man inte ska behöva leta efter fler regler än nödvändigt, säger han.
Men Tomas Kullberg är avvisande till förklaringen.
̶ Det blir inte lättare. För mig ger det bara ett förvirrat intryck, säger han.
I samband med omgörningen samlas reglerna från ett stort antal föreskrifter under föreskriftshäftet ”Vanliga arbetsmiljörisker”. Där ska bland annat risker med buller, asbest, ergonomi, med mera ingå. Också det befarar Tomas Kullberg blir tungrott.

”Förhoppningsvis tydligare”

Sten Gellerstedt utredare på LO, tycker att facket skulle involverats i arbetet med reglerna tidigare. Han ser både möjligheter och risker.
̶ Tanken att sortera upp reglerna är bra, förhoppningsvis blir det tydligare. Det verkar som att man försökt hålla ihop skarpa regler, vi har påpekat risken med att plocka isär för mycket, säger han.

Facklig oro

Från fackligt håll finns en oro för att förlora de allmänna råden, som förtydligar föreskrifterna och gör det lättare att tillämpa reglerna.
̶ Vi kommer att höra av oss till Arbetsmiljöverket och påtala vikten av att de blir kvar. Skyddsombuden och arbetsgivarna har stor nytta av dem då de ska använda föreskrifterna i praktiken. Vi är rädda att de allmänna råden ska avskaffas och ersättas med fluffiga vägledningar, säger han.
Björn Samuelson är arbetsmiljöexpert på Sveriges Byggindustrier. Han har precis läst om förslaget på nätet.
̶ Allt som kan göra reglerna mer lättillgängliga är bra. Men det är svårt att bedöma idag hur det blir, säger han.

  • Arbetsmiljöverkets generaldirektör tar ställning till förslaget i början av nästa år. Vid ett ja fortsätter man utreda exakt hur det ska bli.
  • Dagens 2 300 regler ska sorteras om från dagens 72 föreskriftshäften till 17. Enligt Arbetsmiljöverket ska skyddsnivån inte påverkas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik från skyddsombud mot regeländring: "Svårare hitta ̶ ökar risk för olyckor"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig