info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO-samordning kring jobb för nyanlända

Pressade av Alliansens förslag om inträdesjobb vänder sig nu 13 av 14 LO-förbund till 33 arbetsgivarorganisationer för att förhandla om hur fler nyanlända ska komma i arbete.

Nyanlända kan komma in på arbetsmarknaden utan att lönerna dumpas. Det som krävs är ett samlat grepp från facken och arbetsgivarorganisationerna, samt att det offentliga skjuter till utbildningspengar. Det var huvudbudskapet när LO:s styrelse i dag kallade till presskonferens.
– I november skickade vi en framställan till Svenskt Näringsliv, men tyvärr ville de inte gå in i förhandlingen så vi hade ingen motpart. Därför har vi i LO-styrelsen fattat det mycket ovanliga beslutet att samordna en förhandlingsframställan som skickats i 33 exemplar till våra medlemsförbunds respektive motparter, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LÄS MER: Begär samtal om nyanlända

13 av 14 LO-förbund ingår i samordningen, Transport har valt att inte delta. Förbunden ska förhandla separat, med målet att nå överenskommelser inom de ramar LO gemensamt beslutat om.
– De slutliga avtalen kan se lite olika ut mellan olika branscher. Men för att undvika de problem vi sett tidigare när vi gjort det här på förbundsnivå vill vi ha en ram. Också för att underlätta när vi går till regeringen och riksdagen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
LO-basen menar att flera tidigare satsningar för att få nyanlända i arbete stupat på att arbetsgivarna inte mäktat med utbildningsbiten. LO:s utgångspunkt är nu att det offentliga ska bära det ansvaret.
– Om man gör en ram där staten och kommunerna ställer upp med utbildningsinsatserna tror vi att det här kan bli stort.

LÄS MER: Åtgärder för jobb till nyanlända

I augusti presenterade Alliansen ett gemensamt förslag om att lagstifta om en ny anställningsform – inträdesjobb – riktad mot nyanlända och unga upp till 23 år som saknar gymnasieutbildning. Lönen skulle enligt förslaget uppgå till 70 procent av branschmässig ingångslön och anställningsskyddet skulle under de första två åren vara obefintligt. Förslaget fördömdes av fackföreningsrörelsen men har också, medgav Karl-Petter Thorwaldsson, skyndat på LO:s samordning.
– Vi kände oss lite trängda, det skulle vara ett av de största ingreppen i den svenska lönemodellen sedan 1930-talet.
Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm var ännu tydligare:
– Det är svensk fackföreningsrörelse och våra motparter som tar ansvar för och utvecklar den svenska modellen. Jag tycker att det är rent förkastligt att vi har klåfingriga politiker som försöker lägga sig i vår lönebildning.

LÄS MER: Oenighet om snabbspår

Inför presskonferensen kontaktade Karl-Petter Thorwaldsson företrädare för såväl regeringen som oppositionen, och ska ha fått tummen upp från bägge läger.
– Vi gör detta i en tid när det finns över 100 000 lediga jobb i Sverige. Lyckas vi nå en överenskommelse med våra motparter har vi väldigt stor potential att använda oss av den högkonjunktur vi har i dag. Det som i dag hindrar ännu högre tillväxt är personalbrist, säger LO:s ordförande.
Särskilt inom bygg är personalbristen skriande. Johan Lindholm påpekade att Byggnads under avtalsrörelsen nådde överenskommelser med Sveriges Byggindustrier om yrkespraktik för grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden, men konstaterade att behovet av arbetskraft är fortsatt stort.
– Byggsektorn har enorma utmaningar om vi ska hinna bygga ifatt allting som inte blivit byggt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO-samordning kring jobb för nyanlända

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig