Ingen åtalsanmälan i asbestskandalen i Örebro - men företag kan få böta
I slutet av februari i år slogs det larm om spridning av asbest vid en skolrenovering i Örebro. Två rörisolerare hade sågat i en rörböj som inte hade asbestsanerats. Rörisolerarna visste inte om att det fanns asbest i rören och bar upp rördelarna för trappan, genom korridoren och la dem i en öppen container. Byggnads la omedelbart ett stopp på arbetsplatsen.
Läs mer: Asbest spreds vid skolrenovering i Örebro
Läs mer: Rörisolerarna har lämnat arbetsplatsen i Örebro
Uppmanade till läkarundersökning
Efter provtagningar i lokalerna kunde man konstatera att det förekommit asbest i källaren. Arbetsmiljöverket uppmanade alla som befunnit sig i lokalerna att läkarundersökas för lungröntgen och spirometri. Arbetsmiljöverket inledde en utredning och arbetsmiljöinspektör Ulf Boström är nu klar.
Slutsatsen att man inte ska gå vidare med en åtalsanmälan som kan leda till fällande dom. Svårigheten är att bevisa att företaget har gjort det avsiktligt, med uppsåt.
– Vår bedömning är att det är en ren olycka och att det är ett misstag som begåtts. Det är oerhört svårt att bevisa att någon gjort det med uppsåt eller flit. Vi bedömer inte att någon har möjlighet att klara det i en rättslig instans, säger Ulf Boström, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Har gått vidare med sanktionsavgift
Själva renoveringen av skolan var en delad entreprenad och flera företag var inblandade. Beställaren och ägaren av fastigheten, Futurum fastigheter var medveten om att det fanns asbest i lokalerna och hade anlitat ett saneringsföretag som hade tillstånd att hantera asbest. En av entreprenörerna hade till uppgift att byta vattenledningsrör i lokalerna. Företaget tog in Mårtens Isolering AB som var underentreprenör för att sköta isoleringsarbetet. Företag hyrde i sin tur in två arbetstagare från Luftis AB för att hjälpa till med arbetet.
”De har sågat i asbest”
Arbetsmiljöinspektör Ulf Boström har nu gått vidare med ett underlag om en sanktionsavgift. Arbetsmiljöverket konstaterar att företaget brutit mot paragrafer i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbest (AFS 2006:1), och bland annat hade företaget inte tillstånd att hantera asbest. Avgiften riktar sig mot Mårtens Isolering, företaget som hyrde in två arbetare från ett annat företag, Luftis AB. Orsaken är att Arbetsmiljöverket anser att Luftis personal har arbetsletts av Mårtens Isolering.
– De arbetsleder och talar om vad Luftis personal ska göra, säger Ulf Boström.
Varför har företaget brutit mot asbestsföreskrifterna?
– De har sågat i asbest och det får du inte göra om du inte har tillstånd. Och har du inte tillstånd har du förmodligen inte någon asbestsutbildning, säger Ulf Boström.
”Kan inte säga något om beloppet”
Arbetsmiljöverkets chef och jurist kommer nu ta ställning till sanktionsavgiftsärendet och avgöra hur stort beloppet kommer att bli.
– Beslutet är inte formellt taget och jag kan inte säga något om beloppet. Det beror exempelvis på hur många sysselsatta som det finns i företaget, säger Ulf Boström.
Mikael Essén, vd på Mårtens Isolering, säger så här om att Arbetsmiljöverket med stor sannolikhet om de eventuella böterna.
– Jag vet inte utfallet, om det blir någon sanktionsavgift. Ärendet får ha sin gång. Det var olyckligt och vi får se vad Arbetsmiljöverket kommer fram till, säger Mikael Essén.
Asbest kan orsaka flera allvarliga sjukdomar som exempelvis cancer. Vad är din kommentar till det som hände?
– Det var en olycka och det var jobbigt. Jag har inga fler kommentarer. Nu ska vi försöka gå vidare och se framåt istället, säger Mikael Essén.