Åklagare: Penningtvätt bakom svartjobb
Byggnadsarbetaren avslöjade i våras en ekobrottshärva där åtta personer häktades för grova skattebrott. Två byggföretagare som utfört gipsmontage åt Lindqvist Bygg och Kungsmontage, på Nya Karolinska, dömdes i somras vardera till tre års fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott och näringsförbud i fem år. Ytterligare fyra byggföretagare dömdes förutom dessa två, till fängelse.
Åklagaren menar nu att huvudmännen, som hanterade totalt 66 miljoner och som hjälpte byggföretagen att dölja grova skattebrott, borde dömas även för penningtvätt.
”Penningtvättbrott ökar”
-Generellt ökar den här typen av brott i samhället och det är viktigt att få detta prövat, eftersom det är ny lagstiftning. Vi anser att om man ska utgå från vad lagstiftaren säger, så ska de dömas för penningtvätt, säger kammaråklagare Jerker Asplund vid Ekobrottsmyndigheten.
Den ene huvudmannen, som enligt åklagarna ”närmast i industriell omfattning” hanterade mångmiljonbelopp dömdes till fängelse i fyra år i somras, men inte för åtalspunkten penningtvätt utan bara för åtalspunkterna medhjälp till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Huvudmannens kompanjon – friades helt.
Läs mer:
Svartjobben och spelet bakom bygget Nya Karolinska
Åklagarna skriver i sin överklagan till hovrätten, att över 60 miljoner kronor strömmat in som betalning för påhittade fakturor. Pengarna har sedan fördelats på cirka 100 konton för att unvika upptäckt. Kontona tillhörde 22 utnyttjade identiteter från Östeuropa. Huvudmännen tog sedan systematiskt ut samma pengar från olika bankomater, totalt 51 miljoner, för att kunna återlämna till byggföretagarna, som på så sätt kunde betala svarta kontantlöner till sina arbetare.
DMM Entreprenad, som sades vara ett bemanningsföretag, var inget riktigt bemanningsföretag utan bara ett antal konton.
Åklagaren anser att båda huvudmännen ska dömas för grov penningtvätt även om de hade olika roller i brottsupplägget. En av dem skrev ut fakturor på löpande band, på beställning från byggbolagen och denne hanterade också de cirka 100 privatkontona som tillhörde utnyttjade identiteter. Den andre huvudmannen, som friades på alla åtalspunkter i tingsrätten, hade som främsta uppgift att hantera ett stort antal bankomatkort och ta ut pengar från bankomater och återlämna pengarna till bland annat byggföretagen som nu fått sina pengar ”tvättade”. Totalt 51 miljoner togs ut från bankomater under cirka två års tid.
”Jag är förvånad”
-När det gäller medhjälparen som tog ut kontanter, är jag förvånad över tingsrättens friande dom, eftersom det finns en klar praxis från högsta domstolen när det gäller den här typen av rollfördelning, säger Jerker Asplund vid Ekobrottsmyndigheten.
Åklagarna har även en alternativ åtalspunkt som kan komma att prövas i hovrätten: grov näringspenningtvätt.
-Näringspenningtvättsbrottet följer bland annat av ett EG-direktiv. Det handlar om att komma åt de storskaliga penningtvättsbrotten. Vid domstolsprövningen ser man enbart på omständigheterna kring transaktionerna, och om de inneburit ett ”klandervärt risktagande”.