Med sikte på säkra byggjobb
Maria Johansson lyfter upp en av de tio kilo tunga gatstenarna och placerar den i den grusfyllda flisbädden. Hon tar upp nästa sten och lägger den i passform för att få stabilitet. Inne i anläggningslokalerna på yrkesutbildningen på Movant i Göteborg har Maria Johansson och hennes klasskamrater tränat på bland annat att lägga kantsten och lägga ner rör under flera veckor.
– Jag trivs jättebra. Det här skulle jag ha gjort för länge sedan, säger hon.
Maria Johansson arbetade som undersköterska inom äldreomsorgen när hon i våras bestämde sig för att bli anläggare.
Hon sökte en ettårig vuxenutbildning, väg- och anläggning, genom Grvux, en motsvarighet till Komvux men som gäller sökande från hela Göteborgsregionen. Efter att under två månader prövat på olika byggmoment valde hon inriktningen anläggning. Inspirationen att söka yrket fick hon av sin man som är anläggare och har eget företag. Både hennes bror och pappa är grävmaskinister.
– Jag tycker om att vara ute och jobba med kroppen och så är det bättre betalt än undersköterska. Det är också skönt att slippa arbeta helger, kvällar och röda dagar.
Vill jobba måndag till fredag
Maria är 32 år och har fyra barn mellan 2 och 7 år. Som undersköterska arbetade hon varannan helg, vilket tärde på henne och familjen.
– Det ska bli skönt att arbeta måndag till fredag. Det är också mer rakt på sak på bygget än inom äldreomsorgen, förklarar hon.
På yrkesutbildningen ingår också 16 veckors arbetsplatspraktik. I mars går Maria ut på praktiken, vilket hon ser fram emot.
– Om du är anläggare så får du jobb direkt. Byggbranschen skriker efter folk och det ska byggas väldigt mycket i Göteborg, exempelvis Västlänken.
Movants yrkesutbildning i Göteborg är en av många yrkesutbildningar runt om i Sverige. Här finns det exempelvis byggutbildningar för att bli anläggare, snickare, betongarbetare, plåtslagare, snickare, golvläggare och vvs-montör. Gemensamt för yrkena är att det råder brist på dem och att jobbmöjligheterna på arbetsmarknaden ser goda ut.
”Hoppas på fast jobb”
Eleverna som går en yrkesutbildning inom bygg och vvs söker genom Komvux. På plåtutbildningen är det sökanden både genom Arbetsförmedlingen och Komvux. Inne i plåtsalen klipper 27-årige Felipe Ribeiro Duarte till en förzinkad plåtbotten på en ventilationstrumma med en plåtsax. Felipe kommer ursprungligen från Brasilien, men har bott 1 år och sex månader i Sverige. Felipe har fått utbildningen via Arbetsförmedlingen och utbildar sig till ventilationsplåtslagare.
– Min pappa jobbar som plåtslagare och det var så jag blev intresserad av yrket. Det är roligt och spännande. Jag tycker om att jobba med händerna.
Felipe avlutar sin utbildning den sista januari, men har inte fått fast jobb.
– Jag tror att jag får jobb snart. Sedan i slutet av november har jag körkort.
Just körkortet kan vara nyckeln till att få ett jobb.
– Det är inte krav, men vi ser att det blir allt viktigare för en anställning. Företagen vill gärna att de anställda har körkort, säger Petra Rydbacken, rektor på Movant.
För att bli behörig att söka en yrkesutbildning måste du vara godkänd i matte och svenska. På en yrkesutbildning läser eleverna inte traditionella skolämnen som svenska, engelska eller matte. I undervisningen ingår bara byggämnen, men också teori som vävs in i de praktiska momenten.
– De ska exempelvis räkna ut mängden material och hur många liter betong det krävs för att fylla formar, säger byggläraren Hans-Peter (HP) Bergeroth.
Förkunskaper förenklar
En utbildning inom bygg, plåt och vvs på Movant tar mellan tio och 18 månader. Undervisningen är individanpassad, vilket gör att eleverna kan göra utbildningen i sin egen takt.
– En del har mycket kunskaper med sig när de börjar och har kanske jobbat på ett bygge tidigare. För dem går det förstås snabbare än dem som har aldrig har hållit i en hammare tidigare, säger HP Bergeroth.
Inne på fastighetsavdelningen drar 27-årige Tobias Borgqvist i skruven med skruvdragaren. Han utbildar sig till snickare och tycker att det är bra att utbildningstakten är individuell på skolan.
– Man kan göra momenten snabbare om man vill minska på lånet, och om man inte hänger med får det ta den tid det tar.
Tobias Borgqvist gick it-gymnasium med inriktningen programmering. Han arbetade flera år på Ikea, men tröttnade på att sitta still och knappa på en dator. Han jobbade som vaktmästare ett halvår och kom då i kontakt med snickare och blev inspirerad att byta yrke.
– Det är första gången som jag tycker att det är kul att gå i skolan. Jag har egentligen alltid velat bli snickare, men det är inte lätt att välja vad man ska göra när man är 15 år. Det är bra att man i efterhand har möjlighet att skola om sig.
Under våren ska Tobias ut på praktik. Han ser fram emot den och är hoppfull om att få jobb.
– Det ska byggas väldigt mycket i Göteborg och de säger att vi kommer ut i en perfekt tid. Det är bara att hoppas på det bästa.