Sökes: snickare
Uppe i luften styr kranföraren väggelementen i trä och nere på betonggolvet försöker snickarlärlingen Ludvig Svensson och snickaren Robin Hall att passa in träelementet. Väggpartiet passar inte in och Robin Hall måste hämta motorsågen för att såga av en utskjutande del. När det är klart går det mycket lättare.
– Nu passar väggen in, konstaterar Ludvig Svensson.
”Alla klasskompisar fick jobb”
Ludvig Svensson är fast anställd som snickarlärling på byggföretaget Åhlin & Ekeroth. Han gick ut bygg- och anläggningsprogrammet för ett och ett halvt år sedan och han har inte haft några problem att få lärlingsplats.
– Det var väldigt lätt. Alla klasskompisar fick jobb efter skolan.
För några år sedan hade det troligen varit svårare för flera av dem. Trots att byggandet ökat stadigt har inte bristen på snickare varit så stor. Men nu har det vänt.
Arbetsförmedlingens senaste rapport ”Var finns jobben?”, som beskriver jobbmöjligheterna inom olika yrken, visar att bristen på snickare just nu är väldigt stor. Snickarna, byggbranschens största yrkesarbetargrupp, har klättrat upp på en andraplats efter byggnadsplåtslagare på listan över vilka byggyrken som saknar mest folk.
Bostadsbyggandet är motorn
Men bristen gäller inte bara snickare och plåtslagare. Inom alla byggyrken är det just nu mycket lätt att få jobb.
– Efterfrågan kommer att vara kvar på en hög nivå det närmaste året och troligtvis även längre fram. Vi tror att det även kommer att vara fortsatt brist på fem till tio års sikt, säger Jacob Grönlund, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Förklaringen är förstås den starka byggkonjunkturen, där det personalkrävande bostadsbyggandet är motorn. Byggandet av bostäder når i år nya höjder. Enligt Boverkets senaste rapport kommer det att byggas 64 000 nya bostäder 2016.
”Byggkranar i vartenda gathörn”
Det är en ökning med 30 procent jämfört med året innan. Byggandet av flerbostadshus är nu på den högsta nivån sedan i slutet av miljonprogrammet.
– Det är byggkranar i vartenda gathörn nu här i Linköping, konstaterar betongarbetaren Thomas Andersson.
Han är också anställd i Åhlin & Ekeroth som har 400 anställda, varav 300 yrkesarbetare. Sedan 2014 har omsättningen vuxit till 1,1 miljarder kronor och företaget har nyanställt mellan 15-20 byggnadsarbetare det senaste året.
– Vi har anställt många i Norrköping, där har vi vuxit mycket senaste tiden. Med den tillväxten som vi har i dag hittar vi folk, men det är inte lätt, säger Göran Lundström, vd på Åhlin & Ekeroth.
Uppgången är stor
Bostadsbyggandet ökar i hela landet och i Östergötlands län är uppgången mycket stor. Det byggs mycket bostäder i Norrköping och Linköping, men även utanför centralorterna i Motala och Mjölby. På anläggnings- och lokalsidan är det lugnare, men nästa år drar Ostlänken, ett järnvägsprojekt med en stor del av sträckningen genom Östergötland, igång. Inne på Sveriges Byggindustriers, BI, kontor i Linköping är BI:s lokalchef Cecilia Johansson bekymrad över hur byggföretagen ska hitta byggnadsarbetare och tjänstemän.
”Lätt att få jobb”
– När jag pratar med våra medlemmar är det största problemet att få tag på folk. För några år sedan var det några specifika yrken som vi sökte, exempelvis betongarbetare. Nu är det brist på alla yrken och den bristen har vi inte sett förut.
På byggarbetsplatsen i Linköping byggs 69 hyreslägenheter i trä. Joel Johansson borrar hål med slagborren och berättar att han går sista året på gymnasiet och gör sin APU-praktik på företaget.
– Det finns inte så många betongarbetare, så det är lätt att få jobb.
Snickaren Björn Ingemansson ställer ner en väggform på bostadsbygget i Linköping, där det ska byggas 69 lägenheter i trä.
”Svårt att hitta betonglärlingar”
Betongarbetaren Thomas Andersson håller på att plocka undan armeringsjärnen för att ge plats åt virkeshögarna som ska ställas upp. Han är bekymrad över återväxten bland betongarbetare och att många betongarbetare på företaget är äldre.
– Det är svårt att hitta betonglärlingar, säger han.
På grund av en skada arbetade Thomas Andersson som betonglärare på halvtid på ett bygg- och anläggningsprogram i Mjölby under några månader. Han såg då att intresset för att välja inriktningen betong var svagt bland eleverna.
– De var svårt att övertyga eleverna att välja betong och de tycker att jobbet verkar skitigt och tungt. Eleverna valde hellre att bli snickare, mattläggare och murare, förklarar han.
Betongarbetaren Thomas Andersson är orolig att så få elever väljer inriktningen betong på bygg- och anläggningsprogrammet.
Satsa på korta yrkesutbildningar
Andelen elever som har sökt till bygg- och anläggningsprogrammet, utifrån sitt förstahandsval, har minskat mellan 2011 och 2015, vilket Byggnadsarbetaren skrev om i ett reportage i våras. I år ökade andelen elever något, men det är fortfarande en lägre andel som väljer bygg- och anläggningsprogrammet nu än läsåret 2011/12.
Vad ska ni göra för att få mer folk till byggbranschen?
– Man måste satsa på korta yrkesutbildningar som riktar sig till vuxna. Det måste man göra samlat, på regeringsnivå. Byggbranschen är också en fyrkantig bransch och vi har inte förnyat oss på ganska länge. Man kan titta på flera saker, exempelvis möjligheten att jobba deltid för att locka elever till gymnasieskolan och få vuxna att skola om sig, förklarar Cecilia Johansson på Sveriges Byggindustrier.