Tvingades sitta i rullstol - sjukpeng drogs in
Byggnadsmedlemmen Bo Lennartsson kan inte förstå att Försäkringskassan drog in sjukpenningen redan efter tre månader mitt under pågående rehabilitering. Benbrottet var inte färdigläkt och han satt tidvis i rullstol. Byggnads drev hans fall till förvaltningsrätten, men facket fick inget gehör. Bo kan inte förstå hur förvaltningsrätten kunde gå på Försäkringskassans linje. Domen kom i somras.
– Jag blev knäckt när vi fick beskedet från domstolen.
Bo Lennartsson har en lång sjukdomshistoria. Påsken 2011 lades han in på sjukhus på grund av akut hjärtsvikt.
– Hjärtat hade bara 20 procents pumpkraft, berättar han.
Sedan dess har Bo Lennartsson varit helt eller delvis sjukskriven. Först på heltid fyra månader, sedan halvtid och sedan januari 2014 på 25 procent på grund av sina hjärtproblem. Läkaren ansåg att 25 procents sjukskrivning var optimalt, eftersom Bo behöver träning för att undvika försämring av hjärtsvikten. Läkaren förordade ett rörligt arbete vilket Bo hade sedan flera år, en lönebidrags-anställning hos en arbetsgivare där han arbetade 75 procent.
LÄS MER:
Försäkringskassan svarar på kritiken
När han i sitt hem, förra sommaren i Påskallavik bröt skenbenet blev han heltidssjukskriven. Benet läkte ihop fel, han var gipsad i flera månader och satt tidvis i rullstol. Det var då sjukpenningen drogs in, bara tre månader efter olyckshändelsen. Tre månader är en kort tid om man jämför med de fyra till sex månader som beskrivs som ett normalt läkningsförlopp i medicindatabasen internetmedicin.se som riktar sig till läkare. Överläkare Michael Möller, Ortopedkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset, redovisar där att läkningstiden ibland även är längre än sex månader.
365 dagar
Men Försäkringskassan hänvisar till att Bo Lennartsson varit sjukskriven i mer än 365 dagar och menar att hans arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Domstolen i sin tur hänvisar till ett läkarintyg som säger att han klarar 75 procent i sitt nuvarande arbete, men om han söker ett annat arbete som är stillasittande, så skulle han klara 100 procent.
Men några 75 procent i det nuvarande arbetet är inte aktuellt så länge benet inte läkt. Och att få ett nytt jobb på 100 procent är inte enkelt för en person med hjärtproblem som kan gå högst 30 meter utan kryckor.
”Bad min arbetgivare säga upp mig”
– Jag tvingades be min arbetsgivare att säga upp mig från jobbet jag haft i många år för att få a-kassa. Så nu är jag arbetslös, säger Bo.
I sin överklagan till Försäkringskassan skrev Bo att han ville fokusera på rehabiliteringen för att så fort som möjligt komma tillbaka i ordinarie arbete.
Bo har tagit av sina besparingar i hopp om att sjukpenningen skulle komma retroaktivt när förvaltningsrätten sagt sitt och han valde också att begära tjänstledigt från sin anställning till dess att ärendet prövats. Men nu har han alltså fått nej och Byggnads ser ingen väg framåt och tror inte på bifall ifall domen överklagas till högre instans.
– Det känns för jävligt. Här sitter man och kan inte jobba, och så drar de in sjukpenningen. Man undrar vad det är för folk som sitter på de där stolarna på Försäkringskassan.
Vill du läsa fler liknande artiklar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”.