info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Beställaren måste ta mycket större ansvar"

Skattefusk och låglönekonkurrens är vardagsmat på byggen där det offentliga är beställare. Det menar Byggnads Öst som i en ny rapport granskar kommunala upphandlingar i Östergötland.

Svältlöner, livsfarliga arbetsvillkor och skattefiffel. Det är några av de problem som uppdagats när Byggnads Öst granskat entreprenader där det offentliga är upphandlare.
‒ Vi har bara tittat på sju arbetsplatser. Kanske hade vi kunnat gräva i ännu fler men det här är ett jättejobb som tagit flera år, säger Magnus Cato, ordförande för Byggnads Öst.

Långa entreprenadkedjor

Huvudentreprenörer vid de granskade byggprojekten är jättar som Skanska, Peab och NCC. Dessa tar ofta in underentreprenörer i flera led, och ju längre entreprenadkedjorna blir desto fler problem uppdagas.
‒ Det vi ser är ju hur man försöker ta in underentreprenörer som är utländska bolag, som i sin tur tar in dotterbolag som i sin tur tar in ytterligare en underentreprenör. Ofta har de här företagen inga anställda och längst ned i kedjan heter det att man är egenföretagare, säger Magnus Cato.

Några exempel ur rapporten:

  • När NCC för kommunala Stångåstadens räkning byggde hyresrätter och affärslokaler på Industrigatan i Linköping visade det sig att den lettiska underentreprenören SIA-BTK-Buve betalade löner på mellan 60‒80 kronor i timmen och saknade registrering som arbetsgivare. En kranförare tvingades dessutom arbeta 15-timmarsdagar under veckorna och elvatimmarspass under lördagarna. Efter påtryckningar från Byggnads Öst hävdes entreprenaden men förhandlingen om kompensation för de anställda pågår fortfarande, som Byggnadsarbetaren tidigare rapporterat om.
  • Ett polskt företag har verkat i Sverige sedan 2006, främst som underentreprenör åt Peab men även varit direktupphandlat av Norrköpings Spårvägar för att utföra fasadarbete. Men företaget saknar enligt rapporten helt registrering i Sverige och har aldrig betalat skatt eller sociala avgifter.
  • Svenskregistrerade GSS Bemanning har sedan 2013 hyrt ut slovakiska ställningsbyggare som bland annat utfört arbete åt NCC, Skanska och Peab på diverse projekt i Östergötland. Men bolaget har hävdat att arbetstagarna inte är anställda utan att det istället rört sig om slovakiska egenföretagare. Ingen av dessa har dock haft svensk F-skattsedel och Byggnads Öst beskriver i rapporten upplägget som ”en inte helt ovanlig fuskmodell” för att undkomma skatt och sociala avgifter. I en revision från april i år underkände Skatteverket modellen och ålade GSS Bemanning att betala drygt 600 000.

Förespråkar Vita jobb-modellen

I rapporten rekommenderar Byggnads Öst en rad olika åtgärder som beställare kan vidta för att säkra schyssta villkor och motverka osund konkurrens, däribland ställa krav på att relevanta registreringar hos Skatteverket kan uppvisas. Ett annat förslag är att kommunerna inför Vita jobb-modellen, som används i Malmö och Stockholm, införs i Region Östergötland och dess kommuner.
‒ Om vi vill ha konkurrens på lika villkor måste beställaren ta ett mycket större ansvar när den gör sin beställning och ställa krav på huvudentreprenören, säger Magnus Cato.
Rapporten kommer knappt två veckor innan riksdagen, sedan Sverigedemokraterna ändrat uppfattning i frågan, förväntas rösta ned regeringens förslag om kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Beställaren måste ta mycket större ansvar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig