Byggnads: "Starkare med samordningen"
Nu har LO beslutat om en gemensam samordning inför nästa års avtalsrörelse. Här svarar Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin på frågor kring de gemensamma kraven.
Vad tycker du om LO-samordningen?
– Jag är jätteglad för det. Vi är betydligt starkare när vi har LO-samordningen än när vi går fram som enskilda förbund eller som små grupperingar. Det som är bra är att vi får med oss både ett kron- och ett procenttal. Det innebär att ingen ska behöva sälja ut något från sina avtal. Det är ett stöd för dem som måste sälja ut väldigt mycket i sina avtal.
Vad menar du med kron- och procenttal?
– Vi satte en nivå på 24 000 kronor och det är dessutom på individnivå. Vid x antal procent så ger det ett viss krontal vid brytpunkten. De som ligger under 24 000 kronor ska ha det krontalet. Det behöver inte diskuteras och ska bara cachas in. Det är det som är den stora vinsten.
Vad är det som skiljer denna samordning jämfört med tidigare?
– Vi träffar en större grupp människor, eftersom vi tar det på individnivå utifrån en krontalsnivå. Sedan har vi kommit fram till att ingen ska behöva sälja ut sina avtal, eftersom vi sätter både kron- och procenttal. Det är stark incitament till att vi har kommit överens. Vi har också tagit förnuftet till fånga, och insett att vi är starkare när vi går tillsammans än att vi går som enskilda förbund. Vi möter en väldigt samordnad arbetsgivarorganisation som styrs totalitärt av Svenskt Näringsliv.
Byggnadsarbetare tjänar i snitt 31 600 kronor per månad, enligt SCB:s statisk från 2015. Är det någon byggnadsarbetare som får ta del av låglönesatsningen?
– Vi har grupper hos oss, exempelvis byggstädarna som tjänar under 24 000 kronor, som får ta del av det här. Det är viktigt för oss eftersom vi har personer i vår närhet som träffas av låglönesatsningen, exempelvis byggnadsarbetare som lever ihop med personer som har låga löner.
Ska byggnadsarbetare som tjänar mer vara med och betala för en låglönesatsning?
– Det som vi har strävat efter i Byggnads att det ska träffa så många som möjligt och att vi ska hjälpa upp dem från botten, utan att de ska urholka sina kollektivavtal. Vi höjer andra LO-gruppers nivåer och vi får ju procentdelen ändå för dem som ligger över 24 000 kronor. Det är ingen skillnad jämfört mot tidigare.
Senast den 2 december ska förbunden svara om man går med på samordningen eller inte. Kommer Byggnads att gå med?
– Nu har vi tagit de gemensamma kraven och nu har vi en del frågor som vi ska lösa i de gemensamma principerna, i vårt interna förhållningssätt under avtalsrörelsen. Först har vi tagit det i repet och sedan ska varje förbund ställa sig bakom det. Det är ingen annan ordning än tidigare. Jag är väldigt glad att vi har fått en samordning, så det ska mycket till innan man spräcker den.
LO:s låglönesatsning:
Den gemensamma låglönesatsningen innebär en insamlingsmodell på individnivå, vilket skiljer sig från tidigare låglönesatsningar som gjorts på kollektivavtalsnivå. Alla som tjänar under 24 000 kronor får sin lönehöjning i kronor. De som ligger över brytpunkten får den i procent.