info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gästarbetare stämmer Fifa

Efter 18 månader i Qatar, som anordnar herrfotbolls-VM år 2022, blev gästarbetaren från Bangladesh sparkad och deporterad. Nu stämmer han Fifa.

21-årige Nadim Shariful Alam från Bangladesh betalade rekryteraren drygt 35 000 kronor för chansen att få arbeta i Qatar, rapporterar Reuters. Men efter 18 månaders hårt arbete, ofta under farliga förhållanden, fick han sparken och deporterades. Qatars så kallade kafala-system knyter vistelserätt till anställning och ger arbetsgivare rätt att både beordra utvisningar och förhindra att arbetare som vill resa hem lämnar landet.
När Nadim Shariful Alam återvände till Bangladesh var han skuldsatt. Ett och ett halvt års hårt arbete i Gulfstaten hade inte gett tillräckligt mycket för att betala tillbaka lånen för rekryteringsavgiften. Nu kräver han, med stöd av den nederländska centralorganisationen FNV, ekonomisk kompensation från det internationella fotbollsförbundet Fifa.

7 000 beräknas dö
Den absoluta monarkin Qatar satsar hisnande summor på infrastruktur och arenor inför herrfotbolls-VM 2022 men de migrantarbetare från Syd- och Sydostasien som utför det fysiska arbetet möts av rättslöshet och livsfarliga arbetsplatser. Fackföreningar är förbjudna och arbetarnas rörelsefrihet kontrolleras av både lokala lagar och maktfullkomliga arbetsgivare.
Amnesty International har dokumenterat uteblivna löner, hot och slavliknande villkor. Den internationella fackliga samorganisationen ITUC har uppskattat att olyckor till följd av obefintlig säkerhet kommer att skörda 7 000 byggarbetares liv fram till år 2022.

LÄS MER:
De är två ljus i Qatars mörker
Arbetare i Qatar stöttas fackligt
”Fruktansvärda förhållanden”

Det finns sällsynta exempel på migrantarbetare som stämt qatariska myndigheter och vunnit. Däribland nepalesiska Bhupendra Malla Thakuri som 2013, efter år av juridisk kamp, lyckades få ersättning för en svår arbetsolycka som gav honom permanenta funktionsnedsättningar.
Men detta är första gången en migrantarbetare som arbetat i landet riktar sina krav direkt mot Fifa. Till Reuters säger FNV:s juridiska ombud Liesbeth Zegveld att organisationen har ett ansvar att sätta press på Qatar.
‒ Hur svårt skulle det vara för dem att säga att företag som inte betalar korrekt, som tvingar människor att stanna i landet när de vill lämna, ska få höga böter?

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gästarbetare stämmer Fifa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig