info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Intresset för integration svalt bland byggjättarna

Regeringssatsningen 100-klubben erbjöd skräddarsydd service åt de företag som kunde ta emot 100 nyanlända på praktik. Från byggjättarna har intresset varit svalt ‒ bara Peab har anslutit sig.

Under det år som gått sedan satsningen sjösattes har Peab tagit emot 24 nyanlända på praktik. En siffra Hans Sjödin, företagets projektledare för integration, spår kommer att öka till 33 innan årets slut. ”Två‒tre stycken” har också erbjudits anställning efter praktikperioden.
‒ Egentligen var avsiktsförklaringen som vi skrev med Arbetsförmedlingen i första hand inriktad mot nyanlända akademiker men sen har det ändå blivit en del praktikplatser på drifts- och underhållssidan, säger Hans Sjödin.

Bara Peab nappade
Integrationssatsningen 100-klubben lanserades av statsminister Stefan Löfven i oktober 2015 som en del av den nationella samlingen Sverige tillsammans. De arbetsgivare som under en treårsperiod var beredda att erbjuda praktik till minst 100 nyanlända skulle i gengäld få skräddarsydd service av Arbetsförmedlingen. Bland byggjättarna var det enbart Peab som nappade på erbjudandet.
‒ Huvudanledningen till att vi är med är att vi vill göra en insats för integrationen, säger Hans Sjödin. Vi är en stor arbetsgivare som både kan och vill ta ansvar. Sedan är det en bonus om vi också lyckas anställa, det här är en bransch där det råder kompetensbrist på många områden.

Du säger att ni är en stor arbetsgivare ‒ kunde ni inte ha tagit emot fler?
‒ I avtalet med Arbetsförmedlingen har man sagt 100 praktikanter, men det hindrar inte att vi själva kan ha högre ambitioner. Vi ser inte det här bara som ett projekt utan som ett nytt sätt att hitta kompetens.


LÄS MER: Stora företag ska ge nyanlända jobb

Riksbyggen, som till 20 procent ägs av Byggnads, var en av de första arbetsgivarna som anslöt sig till 100-klubben. Hittills har den kooperativa fastighetsförvaltaren tagit emot 19 praktikanter av vilka fem senare har fått anställning.
‒ Vi såg en chans att ge kunniga människor utan arbete en möjlighet att närma sig den svenska arbetsmarknaden och Riksbyggen. Vi hoppas också på sikt kunna lösa viss kompetensförsörjning genom 100-klubben, säger Riksbyggens projektledare Pernilla Möller.

713 praktikplatser
Bland andra deltagande företag märks Systembolaget, Ica och Clas Ohlson. Men resultaten har hittills varit klena. Enligt en rapport från Arbetsförmedlingen om 100-klubbens första år har hittills bara 713 nyanlända tagits emot av de totalt 24 företag som anslutit sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Intresset för integration svalt bland byggjättarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig