info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dödsolyckor och vilda strejker

Dödsolyckor, uteblivna löner och pengar till arenor istället för skolor och sjukhus. Förberedelserna inför herrfotbolls-VM i Ryssland 2018 kantas av korruption och konflikter.

Den 8 juni 2018 kommer den fotbollsintresserade världens blickar att riktas mot Ryssland. Då inleds herrfotbolls-VM. Under en månads tid får världens främsta bolltrollare chansen att visa upp sina färdigheter på planen samtidigt som värdlandet får möjlighet att visa upp en välputsad fasad.
Ryssland var ett kontroversiellt val av Fifas exekutivkommitté och organisationens tidigare ordförande, den numera mutavstängde Sepp Blatter, har sagt att omröstningen föregicks av hemliga överenskommelser.

I skuggan av Qatar
Men den inledande uppmärksamheten har lagt sig, och kritiken mot det ryska värdskapet har hamnat i skuggan av herrfotbolls-VM i Qatar år 2022. Den absoluta monarkin på Arabiska halvöns nordöstkust satsar svindlande 1 400 miljarder kronor på arenor och infrastruktur inför mästerskapet men det fysiska arbetet kommer att utföras av 1,8 miljoner migrantarbetare som den internationella fackliga samorganisationen ITUC kallar ”livegna”. Uppskattningar gör gällande att livsfarliga arbetsplatser kommer att skörda 7 000 byggarbetares liv innan det är dags för avspark.

LÄS MER:
De är två ljus i Qatars mörker
Arbetare i Qatar stöttas fackligt
”Fruktansvärda förhållanden”

Migrantarbetare bygger
Men även i Ryssland byggs arenorna av migrantarbetare ‒ från bland annat Turkiet, Ukraina, Azerbajdzjan och Tadzjikistan. Och även i jättelandet i Öst är säkerheten satt på undantag.
Den 7 oktober miste en byggarbetare livet efter en fallolycka på arenan Zenit i S:t Petersburg. Det var inte den första dödsolyckan prestigebygget drabbats av. Enligt brittiska the Guardian har fem migrantarbetare mist livet på bygget. Bygg- och träarbetareinternationalen, BWI, har uppgifter om åtta dödsfall sedan år 2011.
‒ Vi blir alltmer oroad över antalet dödliga olyckor på byggarbetsplatsen, säger BWI:s ordförande Ambet Yuson, i ett uttalande.

Fifa: ”Uttryckt vår oro”
Även Fifa har flaggat för att säkerhetssituationen är ohållbar.
‒ Vi har besökt arenan och uttryckt vår oro och uppmanat till förbättringar för att garantera anständiga och säkra arbetsförhållanden. Men vi tror att mer systematiska och regelbundna inspektioner är nödvändiga för att undvika framtida olyckor, kommenterade organisationens hållbarhetschef Federico Addiechi efter ett besök på Zenitarenan i februari.

Innefrusna löner
Parallellt med dödsolyckorna har flera vilda strejker utbrutit. I juni lade hundratals turkiska gästarbetare i Rostov ned arbetet i protest mot innefrusna löneutbetalningar, rapporterar BWI. Konflikten löstes först sedan de regionala myndigheterna pressat huvudentreprenören för stadens arenabygge att omgående betala ut lönerna.
Det var den fjärde strejken kring uteblivna löner under det senaste året. Även i Moskva och Novgorod lade byggarbetare som fått vänta flera månader på lön ned arbetet.

Blockerade arenan
Byggarbetarna i S:t Petersburg har också tvingats kämpa för att få ersättning för sitt arbete.
‒ Jag har inte fått lön på tre månader nu. Vi tvingas låna av släkt och vänner för att kunna skicka hem pengar till våra familjer och barn, sa en uzbekisk gästarbetare till Guardian när tidningen förra året besökte staden.
I somras tog tålamodet på Zenitstadion slut. Enligt BWI blockerade byggarbetare huvudentrén och hindrade arbetsgivarens representanter att lämna bygget. Arbetet återupptogs först efter att den lokala åklagarmyndigheten lovat att utreda anklagelserna mot huvudentreprenören Injtransstroi.

15 kronor i timmen
De runt 2 000 byggarbetarna på Zenitstadion tjänar enligt Guardian omkring 15 kronor i timmen. Men trots lönenivåerna har arenabygget utvecklats till en dyr historia. Den projekterade kostnaden har ökat från runt en till fem miljarder kronor samtidigt som flera fall av korruption och förskingring nystats upp.
Lokala myndigheter har enligt Moscow Times löst ekvationen genom att skära ned på finansieringen till skola och sjukvård.

Samförståndsavtal tecknat
Bygg- och träarbetareinternationalen har tillsammans med det ryska byggarbetarfacket RBWU tecknat ett samförståndsavtal med Fifa. Avsikten är att verka för säkra arbetsförhållanden, men RBWU lyfter också betydelsen av tidsenliga löneutbetalningar och rättvisa villkor. Samt vikten av att alla inblandade parter tar sitt ansvar om ett hittills dystert facit för arbetares säkerhet och rättigheter ska kunna förbättras innan den första matchen blåses i gång.
‒ Det skulle säkerställa att det inte sker fler dödsolyckor och rimliga löner som betalas i tid, korrekta avtal för alla anställda och anständiga arbets- och bostadsvillkor för alla arbetare, inklusive gästarbetare, säger ordföranden Boris Sochenko i ett uttalande.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dödsolyckor och vilda strejker

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig