Låga löner för lettiska arbetare
Missförhållanden på byggarbetsplatsen i Linköping upptäcktes i juni av Byggnads Öst. Enligt Byggnads ombudsman Martin Blomberg tjänade de lettiska byggnadsarbetarna cirka 65 kronor i timmen. Byggnads reagerade också på att en kranförare arbetade långa arbetspass. Martin Blomberg kontaktade Arbetsmiljöverket, vilket resulterade att det tillsattes två kranförare på arbetsplatsen.
Tjänar lägst 40 kronor i timmen
Byggnadsarbetarna arbetar på ett stort byggprojekt i centrala Linköping, där det byggs bostäder och affärslokaler. Beställare är kommunens bostadsbolag Stångöstaden.
Huvudentreprenör är NCC som har anlitat en underentreprenör, BMGS, som tillverkar och transporterar väggelement. BMGS har i sin tur anlitat ett montageföretag från Lettland och det är här som de låga lönerna uppdagats.
Efter semestern har Byggnads fått in mer exakta löneuppgifter från företaget. Lönerna är individuella och spänner från lägstalönen på 40 kronor och den högst betalda, 130 kronor. I genomsnitt ligger lönerna på mellan 60 och 80 kronor och berör runt 20 arbetare.
Har tecknat kollektivavtal med Byggnads
Företaget har tecknat kollektivavtal med Byggnads, men lönerna är långt under den lönenivå, 185 kronor, som företaget har uppgivit att de lettiska byggnadsarbetarna ska tjäna som utstationerad arbetskraft. Byggnads kommer nu att kalla företaget till lokal förhandling, men vill inte uppge hur mycket man ska kräva av företaget.
– Det är avsevärd summa, säger Martin Blomberg, ombudsman på Byggnads.
Efter upptäckten om de låga lönerna uppmuntrade NCC sin underentreprenör BMGS att avbryta samarbetet med montageföretaget. De lettiska byggnadsarbetarna arbetar nu med samma arbetsuppgifter, men är anställda av ett annat företag.
NCC har skärpt rutinerna
– Företaget, som betalade ut de felaktiga lönerna, är inte kvar, men vi ska trycka på att de rättar till lönerna. Vi hoppas på en lösning, men vi är inte där än, säger Benny Johansson, projektledare på NCC.
Varför har ni som huvudentreprenör tagit in ett företag som betalar ut låga löner?
– Vi kan omöjligtvis göra djupdykningar och kolla alla företag. Vi ser till att det finns kollektivavtal. Om man har skrivit kollektivavtal, så har man också förbundit sig till det som står i avtalet.
NCC har nu skärpt rutinerna kring kontrollen av lönerna på det nya företaget.
– Vi kommer att träffa företaget ofta. Varje vecka kommer vi ta in underlag på arbetat tid. Vi kommer att kräva att få in lönespecar, så vi ser att det fungerar, säger Benny Johansson, projektledare på NCC.