Svartlistning når inte domstol
Det brittiska fackförbundet GMB skriver att de uppfattat det som att runt 50 miljoner pund ska fördelas mellan 771 personer i och med de överenskommelser som olika juridiska team gjort med företagen. Det motsvarar närmare 600 miljoner svenska kronor.
Pengarna är ersättning för att företagen tillsammans med ytterligare bolag i den brittiska byggbranschen drivit ett hemligt register med uppgifter om arbetarna. Noteringar i registret gällde bland annat att personer lyft säkerhetsfrågor. Detta gjorde det svårt för många att få jobb.
Förklaring till sina försörjningsproblem fick de 2009 då registret avslöjades, med uppgifter om över 3000 personer.
Sista facket har gjort upp
I dag, måndag, skulle rättegången mot Skanska UK samt byggbolagen Balfour Beatty, Carillion, Costain, Kier, Laing O’Rourke, Sir Robert McAlpine och Vinci ha startat i London. Men förra veckan skrev vi om att en rad uppgörelser gjorts. Då återstod dock de arbetare som företräddes av fackförbundet Unite. Nu har även de kommit överens med de anklagade bolagen.
Unite uppger att deras uppgörelse innebär att 256 arbetare får sammanlagt runt drygt tio miljoner pund, ungefär 122 miljoner kronor, att dela på. Och GMB uppger alltså att de har uppfattningen att alla sammanlagda överenskommelser innebär att runt 50 miljoner pund ska fördelas till 771 arbetare som ingått i processen. Utöver dessa finns det ett okänt antal personer som godkänt erbjudanden om lägre ersättningar tidigare.
Granskning från 2013:
De svarlistades av Skanska
Skanska: ”Det är ju beklagligt”
Uttalande läses upp i domstol
Hur mycket varje person får varierar, bland annat utifrån hur länge deras namn funnits i företagens register. Men Unite uppger att det finns personer som får över två miljoner kronor.
Dessutom ska företagen betala runt 25 miljoner pund för den juridiska processen i sig, enligt GMB. Det innebär totala kostnader, för skadestånd och processen, på närmre 900 miljoner svenska kronor.
På onsdag ska en samling hållas i domstolen High Court, där bland annat uttalanden från företagen ska läsas upp. Dave Smith, talesperson för arbetarnas egna organisation Blacklist Support Group, säger i ett uttalande att detta är en seger, men att kampen ändå fortsätter för att avslöja dem som varit inblandade i svartlistningen.