Klätterhjälm vanligare på bygget
Hjälmar av klättermodell har blivit vanligare på byggena och fortsatt utveckling i den riktningen pågår. De är uppskattade för passformen, men saknar skärm.
Vi har berättat om betongarbetaren Patrik Andersson som är övertygad om att hans liv räddades av hjälmen då ett stämp träffade honom i huvudet. Ändå är det ingen klockren kärlek han känner för bygghjälmarna. Han tycker de är klumpiga och fula, undrar varför de inte utvecklats mer.
Vi har tittat på vilka modeller som används på de största byggföretagen. Hjälmar som ser ut mer som klätterhjälmar har gjort entré de senaste åren. Det är en modell som Patrik Andersson uppskattar, men inte använt.
Uppskattad för passformen
Magnus Idhult, arbetsmiljöutvecklare på Skanska, säger att det börjat komma en hel del intressanta alternativ bland hjälmarna. Han konstaterar att krav på att de anställda ska använda skyddsutrustning också skapar krav på utrustningen.
– Vi måste se till att de produkter vi har i sortimentet verkligen går att använda en hel dag.
Sedan ett och ett halvt år erbjuder Skanska, vid sidan om mer traditionella modeller, en typ av klätterhjälm. Magnus Idhult säger att den är uppskattad för passformen. Men en mer klassisk modell är ändå standardvarianten. Klättermodellen är till främst för arbete på hög höjd eller yrkesgrupper som kan störas av den skärm som annars utgör visst skydd.
Släpper kula rakt ner på hjälmen
NCC har tagit fram krav som leverantörerna får försöka skapa hjälmar efter. Just nu använder man hjälmar av mer klassiskt snitt, men en ny hjälm av klättertyp är på gång.
– Vi jobbar väldigt mycket med nya hjälmar, säger Rolf Tengnér, arbetsmiljöingenjör på NCC.
Hjälmar på bygget ska, oavsett modell, vara godkända enligt standarden EN397. Viktigt att kolla med klätterhjälmar är att även hakbandet är godkänt enligt rätt standard för jobbet man ska göra, när hakbanden är anpassade för klättring eller jobb på hög höjd löser de ut på ett annat sätt.
Karl-Gustaf Andersson, provningsingenjör på forskningsinstitutet SP, berättar att EN397-hjälmar testas genom att en kula på fem kilo släpps rakt uppifrån från en meters höjd. Standarden har i princip inte ändrats sedan 1995.
I kraven för EN397 ingår ett visst avstånd mellan innandömet och skalet på hjälmen, det kan bidra till att hjälmar upplevs som klumpiga.