Så skadas du av ställningarna
– Jag trampade på ett raster, en ställningsdel, som av misstag inte förankrats. Det var skrämmande att falla, säger snickaren Mattias Hjalmarsson.
Han landade på fötterna och överlevde. Nu ingår han i en ny rapport, ”Arbetsolycksfall & Byggnadsställningar”, om orsakerna till ställningsolyckor, framtagen av Ställningsentreprenörerna, STIB. Den bygger på intervjuer med 50 byggnadsarbetare som drabbats och pekar bland annat ut stress och halka som risker.
Krossade hälen
Mattias lider ännu av sviterna efter olyckan 2013. Den hände då han jobbade med panelsnickerier och måste gå över rastret som lagts som en transportväg mellan en ställning och en balkong. Det var i januari och frost på bommen under rastret, vilket gjorde att rastret gled undan.
Han krossade vänstra hälen och fick en foglossning i bäckenbenet. Han var först sjukskriven i ett år.
– Men smärtan har varit så hemsk att jag blev tvungen att steloperera foten. Jag är stel och haltar mycket, säger han.
Han tänkte på riskerna även förr, men inte som nu.
– Jag hade kunnat skadas mycket värre. Nu vill jag få fler att tänka efter. Det krävs så lite för att skydda sig och det går så snabbt när olyckan är framme.
Vanligaste orsakerna till ställningsolyckor
- Väder och vind. Snö, frost och halka.
- Dåligt anpassade ställningar.
- Bråte på bomlaget, för små arbetsytor.
- Stress, hård tidspress.
- Ensamarbete.
- Obromsade rullställningar.
- Skyddsstaket saknades.
Stress och ensamarbete
Lars-Erik Hallgren är en av författarna till den nya rapporten. 45 av de intervjuade byggjobbarna har råkat ut för fallolyckor. Målet är att peka ut vad som orsakar olyckorna för att kunna förebygga dem. En liknande undersökning gjordes 1999.
I jämförelse med den sticker ensamarbetet och stressen ut som risker som ökat. Det är också vanligt att halka på isiga eller blöta underlag. I dag är ställningarna allt bättre. Men problemet är att de ofta inte anpassats efter jobbet som ska göras.
– Då fixar hantverkarna själva med ställningen på ett sätt som kan bli osäkert. Det är viktigt att man från början kommunicerar om vilken ställning som behövs, säger Lars-Erik Hallgren.
Fall från ställningar, stegar och tak ger de svåraste skadorna och den längsta sjukfrånvaron i byggbranschen. Lars-Erik Hallgren anser att ett av de det bästa sätten att förebygga olyckorna är att ha fler och bättre arbetsberedningar, där alla är med och planerar från början.
Så kan olyckorna undvikas
- Fler och bättre riskanalyser och arbetsberedningar, planering inför jobbet.
- Bättre kommunikation om vilka ställningar som behövs.
- Större möjligheter att jobba med en arbetskamrat.
- Tillräckligt med utrymme på ställningen.
- Håll ställningsplan och trappor fria från snö och is.
- Inspektioner av ställningarna vid dåligt väder.
- Ordentliga efterbesiktningar, så att ställningen är säker.