info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är ditt nya byggavtal

Några dagar har gått sedan Byggnads och BI skrev på det nya byggavtalet. Allt fler detaljer börjar nu bli kända. Läs här vad parterna egentligen kommit överens om.

Aktuell UE-lista

Enligt avtalet ska huvudentreprenören hålla en aktuell lista på alla underentreprenörer på byggarbetsplatsen. Byggnads kan när som helst begära en UE-lista från huvudentreprenören som då har fyra dagar på sig att lämna över en komplett lista. Detta ökar enligt Torbjörn Hagelin sannolikheten för att huvudentreprenörer ser till att ha koll och det ger Byggnads bättre möjligheter att granska företag på bygget. Han betonar att huvudentreprenören får skadeståndsansvar om de inte har en korrekt UE-lista inom fyra dagar.

– Största vinsten är att det här har ett preventivt syfte.

Inget solidaransvar
Det nya avtalet innehåller inte något solidariskt betalningsansvar, något som Byggnads eftersträvat. Istället har det instiftats en fond som finansieras av företag anslutna till Sveriges Byggindustrier. Den som inte fått lön ska kunna söka skälig ersättning därifrån när alla andra vägar har prövats. Torbjörn Hagelin är nöjd trots att det inte blev något solidariskt betalningsansvar.

– Jag kan inte se att det är någon större skillnad mellan de två lösningarna. Det är ändå arbetsgivarna som får betala om det inte blir ordning och reda.

Krav på seriositet
En arbetsgivare som anlitar en underentreprenör ska se till att underentreprenören följer reglerna under bilaga D i byggavtalet. En nyhet där är att det hos underentreprenören inte får finnas klara förfallna fodringar på lön eller annan ersättning. Sedan tidigare ska det finnas F-skattebevis, momsregistreringsbevis, registreringsbevis, kollektivavtal för ifrågavarande arbete.

Ny tvistenämnd
Om det blir en tvisteförhandling enligt paragraf 35 i MBL på en arbetsplats ska förhandlingar äga rum snarast. Det gäller om det visar sig att ett företag inte har kollektivavtal, förhandlingsvägrar eller har brister i underlaget så att det inte går att bedöma om arbetstagaren fått korrekt lön och ersättning. Huvudentreprenören och Byggnads ska då aktivt medverka för att lösa frågan. Om de inte lyckas lösa tvisten kan Byggnads kräva att en särskild nämnd ska försöka lösa tvisten. Något facket måste göra inom 30 dagar.

I den nya nämnden ska det sitta tre personer – en från facket, en från BI och en av parterna utsedd opartisk ordförande. Om nämnden är enig om att det finns betalningsskyldighet ska pengar hämtas från BI:s fond och betalas ut omgående.

– Om det är någon som arbetar på en arbetsplats med lön på 200 kronor och det går att fastställa den nivån är det den som gäller, säger Torbjörn Hagelin.

Förutom lönen handlar det om vissa ersättningar som är reglerat genom lag, till exempel semesterersättningen. Sedan har vi traktamenten, övertid, OB-ersättning med mera. Det är upp till nämnden att avgöra från fall till fall.

I de fall nämnden inte kan enas om en nivå på ersättningen har parterna enas om att en timlön på 144:50 kronor ska betalas.

Ny avtalsperiod
Facket har beskrivit avtalet som en stor framgång. Frågan är då vad de fått ge upp. Torbjörn Hagelin ser två plumpar i protokollet. Han är missnöjd med att golvet ligger på 144:50.

– Naturligtvis hade vi velat ha utbetalningsnivån som var vårt yrkande. Sedan har huvudentreprenören fyra dagar på sig att ställa i ordning en UE-lista och det kunde ha varit någon dag kortare.

Det nya avtalet och systemet med att få ordning och reda på bygget ska vara igång fullt ut den första januari 2015. I och med uppgörelsen förlängdes hela byggavtalet till den 31 mars 2016. Men om det tredje avtalsåret inom Industriavtalet sägs upp kan även byggavtalet sägas upp senast den 31 oktober 2014. Uppsägningstiden är fem månader vilket innebär att avtalet i sådant fall går ut den 31 mars 2015.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är ditt nya byggavtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig