Både Byggnads och BI backade
Det har varit bråda dagar under påskhelgen för Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI). På måndagskvällen, bara timmar innan byggkonflikten skulle ha brutit ut, accepterade Byggnads till sist medlarnas hemställan. BI:s representanter hade skrivit under förslaget fem timmar tidigare.
– Det känns bra att konflikthotet är borta och att vi nu kan sätta igång ett arbete med de frågor som vi har förhandlat om, säger BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind.
Beslut om arbetsgrupper
Varken när det gäller arbetsmiljön eller frågan om huvudentreprenörens ansvar för entreprenadkedjan landade förhandlingarna i någon form av reglering. Istället enades parterna om två stycken programarbeten. På arbetsmiljösidan ska man bland annat försöka hitta en modell för att tidigt involvera skyddsombud i byggprocessen och se till att det finns en svensk standard för kommunikation på arbetsplatser med utländska arbetstagare. I frågan om huvudentreprenörsansvar ska parterna titta på hur andra länder löst frågan, bland annat Norge som Byggnadsarbetaren berättade om redan 2011. Dessutom ska man utveckla de kontrollsystem som används i branschen.
Kritik från medlemmarna
– Det är många runt om i landet som kan klappa sig på ryggen i dag. Min spontana känsla är att vi har satt frågan om underentreprenörer på dagordningen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Flera medlemmar har redan kritiserat det nya avtalet på vår hemsida. Vad tänker du om det?
– Vi har lyckats ta frågan om huvudentreprenöransvar från ingenting till att det diskuteras på företag och ute i samhället. Dessutom har vi full rätt att säga upp avtalet om inte samarbetet fungerar.
Spänt mellan parterna
Både Byggnads och BI säger att årets avtalsrörelse har varit ovanligt hätsk. Konflikthot och utspel från båda sidor har färgat av sig på stämningen inne i förhandlingsrummen.
– Om jag ska vara ärlig så har tonläget varit väldigt hårt. Det har varit en olycklig process, vi måste komma bort från det här kriget, säger Mats Åkerlind på BI.
Men Byggnads ordförande Johan Lindholm tycker inte att Byggnads har gått för hårt fram.
– Är det någon som har stått för det höga tonläget så är det BI. De har kallat oss för protektionister, säger han.
Varken lön eller avtalslängd har diskuterats i det nya avtalet utan de frågorna regleras av det så kallade märket som sätts av exportindustrin.
De förhandlingarna pågår fortfarande.