Stupstock efter bråk om löneform
Det var i måndags som Byggnads och Sveriges Byggindustrier försökte komma fram till en uppgörelse för byggnadsarbetarna på bygget.
– Det gick inte vägen och nu har vi kommit till vägs ände, säger Daniel Larsson, avtalsansvarig på Byggnads region GävleDala.
Klassisk strid
Bråket i Garpenberg följer i stort det vanliga mönstret de senaste åren där bråken handlat om makten över löneutvecklingen. Parterna är i princip överens om vilken nivå lönen ska ligga på, men inte vad som slutligen bestämmer exakt hur hög den ska bli.
– Sveriges Byggindustrier har erbjudit något som kan liknas vid en fast tidlön på 190:42 kronor per timme. Vårt alternativ ligger lägre, men är baserad på prestation och med en viss inarbetning kan slutlönen bli högre, säger Daniel Larsson.
I väntan på att uppgörelsen ska bli klar får byggnadsarbetarna nu ut avtalets lägsta lön – stupstocken – som ligger på 165 kronor per timme.
33 000 kronor per månad
Enligt Peab så innebär deras förslag att de anställda skulle tjäna lite över 33 000 kronor per månad. Bolaget räknar med att Byggnads motförslag skulle ge ungefär 34 000 kronor per månad.
På facket tycker Daniel Larsson att Peab bryter mot Byggavtalet när de nu ställer krav på att införa en lön som i princip är en fast tidlön.
– Enligt avtalet är det prestationslön som är huvudlöneform. Den ska gälla om parterna inte kommer överens om något annat, säger Daniel Larsson.
Risk för att fler drabbas
Bygget är det enda i Dalarna där byggnadsarbetarna nu arbetar för avtalets lägsta lön. På andra platser i landet – bland annat Östergötland – är ett par hundra byggnadsarbetare drabbade. Där rasar en bitter strid om makten över löneutvecklingen.
– Vi vet ännu inte om samma sak håller på att sprida sig hit, men det kommer att visa sig mycket snart då vi har flera uppgörelser på gång, säger Daniel Larsson.